Fysik

HJÆLP! Radioaktivitet

23. marts 2019 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal diskutere hvorvidt et sted 24 timer efter udlip af Ba-137* er farligt, ved et udslip på 500 kg. Jeg har bestemt halveringskonstanten (160,3 s) og jeg tænkte på at beregne antal kerner til at begynde med og så benytte N=N_0*(0,5)^t/T_1/2 og så indsætte 24 timer (i sek) på t's plads. Men vil stedet ikke stadig være farligt, da der er sket gammastråling, eller vil det være forsvundet ud i omgivelserne efter de 24 timer, mens der kun vil være den stabile isotop Ba-137 tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2019 af mathon


                            \small N(24)=N_0\cdot \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{24\; h}{0.0445\; h}}=N_0\cdot 4.43\cdot 10^{-163}

så der er ingen strålingsfare forbundet med "stedet" efter 24 timer.


Svar #2
23. marts 2019 af Emilie50 (Slettet)

Men hvad med i området? Skal man advare beboere i området?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2019 af mathon

Ikke efter 24 timer.


Svar #4
23. marts 2019 af Emilie50 (Slettet)

Hvorfor? Kan gammastråling ikke komme langt gennem luften?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. marts 2019 af mathon

Gammastrålingen fra 137Ba* er forlængst ophørt efter 24 timer.


Svar #6
23. marts 2019 af Emilie50 (Slettet)

Men vil det ikke nå til beboere i området efter udslip?


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. marts 2019 af mathon

Har du ikke lavet forsøg med rækkevidden af gammastrålingen?


Svar #8
24. marts 2019 af Emilie50 (Slettet)

Nej? Altså jeg skal konkludere på om beboere i området skal advares.


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. marts 2019 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan læse af dit spørgsmål drejer det sig om, om de gammastråler, der er udsendt i løbet af de 24 timer, kan give skader på et senere tidspunkt. Det kan de ikke, for de eksisterer ikke længere. Et gammakvant, der sendes ud fra en atomkerne vil enten blive omdannet til varme ved sammenstød med atomer i omgivelserne eller forsvinde ud i verdensrummet. Efter en meget kort tid befinder det sig ikke længere i nabolaget. Det mest sandsynlige er, at det er blevet til varme.


Skriv et svar til: HJÆLP! Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.