Matematik

optimering

04. april 2019 af Lei20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Er det her korrekt? Hvis ikke det er korrekt, er der så en, der kan forklare, hvad man skal gøre?

En coladåse er udformet som en cylinder. Dåsen indeholder 330 ml cola (1 ml = 1 cm^3)

a) Hvilke dimensioner ville dåsen have hvis man blot skulle minimere overfladearealet?

Rumfanget af en cylinder er givet ved V=πr^2 h

Og dåsen kan rumme 330 ml og dermed kan vi opstille et udtryk for rumfanget

330=πr^2 h

Vi isolerer h

h=330/(πr^2 )

Overfladearealet af en cylinder er

A=2πr^2+2πrh

Vi indsætter udtrykket for h

A = 2πr^2+2πr·330/(πr^2 ) ≈ 6,28318530718 · r^2 + 660 · r^(-1)

Vi finder A´

A´=(12,5663706144·r^3-660)·r^(-2)


(12,5663706144·r^3-660)·r^(-2)=0
r=3,74493850404

r skal være lig 3,74 cm for, at overfladearealet skal blive mindst mulig. Nu kan vi finde h

h=330/(π·3,74^2 )≈7,50967016791

h skal være 7,51 cm for, at overfladearealet bliver mindst mulig. Nu kan vi beregne overfladearealet for coladåsen, så den får den mindst mulige overfladeareal

A=2π·3,74^2+2π·3,74·7,51≈264,3650218

Det mindst mulige overfladearealet for coladåsen bliver 264,4 cm^2 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2019 af oppenede

Når ud afrunder 3,74493850404 til 3.74, så dur det ikke at medtage mere end 3 cifre i de næste resultater.
'≈' betyder at nogle cifre er udeladt, men ikke at de medtagne er forkerte.

Jeg får også 264.35681, men du har skrevet at 6,28318530718·r^2  differentieret er 12,5663706144·r^3.
Der er et 3-tal for meget.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2019 af AMelev

 du har skrevet at 6,28318530718·r^2  differentieret er 12,5663706144·r^3.

Hvor står det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2019 af oppenede

Jeg læste forkert i #1


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. april 2019 af Capion1

Bunden i den idelle cylinder har rigtignok arealet πr2
For den reelle cylinder, som en Coca Cola dåse er, har bunden et areal > πr2
da opadhvælvingen skal kompensere for trykket i dåsen.


Skriv et svar til: optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.