Matematik

Bestem a og b

10. april 2019 af Sara6543 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bestemme a (det er opgave 5)

jeg kan dog ikke lave eksponentiel regression da jeg ikke kender tallene

jeg ved at b må være 30, da det er begyndelsesværdien. men hvordan finder jeg a?

Vedhæftet fil: Aflevering 8 (1).docx

Brugbart svar (1)

Svar #1
10. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan aflæse at i år 2006 (dvs. 9 år efter 1997) er y = 78. Så du kan finde a ud fra ligningen

78 = 30 * a9


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. april 2019 af AMelev

Du kan også vælge at benytte formlerne i din formelsamling s. 19 (102) & (103) på de to punkterr (0,30) og (9,78), hvilket i princippet er det samme som i #1.


Svar #3
11. april 2019 af Sara6543 (Slettet)

I opgave c står der "Med hvor mange procent er indbetalingerne vokset pr. år i fålge modellen"

Er det ikke a-tallet som er et udtryk for hvor mange procent den stiger med, eller er det mig der har misforstået noget her.

Tak for de brugbare svar, i øvrigt:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

78 = 30 * a9  <=>

a = (78/30)1/9  <=>

a = 1,112

Opgave c

Vi kan se af tallet a, at hvert år vokser indbetalingerne med en faktor 1,112. Det vil sige at indbetalingerne vokser med 11,2% hvert år.

Efter 5 år er indbetalingerne vokset med en faktor

1,1125 = 1,700

Det vil sige at indbetalingerne så er vokset med 70,0%.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. april 2019 af AMelev

#3 a har ganske vist betydning for, hvor mange procent størrelsen vokser, men den angiver det ikke direkte. Det gør vækstraten r = a-1.


Skriv et svar til: Bestem a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.