Matematik

Gammelt eksamensspørgsmål

01. maj 2019 af Soeffi - Niveau: A-niveau

Her er et gammelt eksamensspørgsmål, som måske vil interessere nogle af jer.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2019 af peter lind

Opløft ligninen i 2 potens

Isoler den herved fremkomne kadratrod

opløft igen til anden til anden potens

Vær opmærksom på at ved opløftningen til 1. potens kan der komme falske løsniger så gør prøve


Svar #2
01. maj 2019 af Soeffi

#0. Jeg glemte at sige, at dette spørgsmål er halvdelen af et eksamenssæt!

Svar #3
03. maj 2019 af Soeffi

#0. Man ser først på forhåndsbetingelserne:

Udtrykket:...\sqrt{x-\sqrt{2ax-a^2}}...viser, at x ≥ 0, da kvadratroden af 2ax - a2 er positiv, og da negativ minus positiv er negativ.

Højresiden x - a/2 viser, at x ≥ a/2, da venstresiden er en sum af kvadratrødder, der altid er positiv. Det samme fås af (2ax - a2)-udtrykket i den indre kvadratrod. Sidstnævnte viser også, at a ≥ 0, da negativt a gange positivt x vil give negativt produkt og negativt tal minus a2 vil give negativ differens, da a2 er positiv.

Dvs. a ≥ 0 og x ≥ a/2 ≥ 0. Man laver følgende omskrivning af venstre side:

\sqrt{\left ( \sqrt{x+\sqrt{2ax-a^2}}+\sqrt{x-\sqrt{2ax-a^2}} \right )^2}=

\sqrt{\left ( \sqrt{x+\sqrt{2ax-a^2}}\right )^2+\left (\sqrt{x-\sqrt{2ax-a^2}} \right )^2+2\sqrt{x+\sqrt{2ax-a^2}}\sqrt{x-\sqrt{2ax-a^2}}}=

\sqrt{x+\sqrt{2ax-a^2}+x-\sqrt{2ax-a^2}+2\sqrt{x^2-(2ax-a^2)}}=

\sqrt{2x+2\sqrt{(x-a)^2}}=\sqrt{2x+2|x-a|}

For a ≥ x ≥ a/2 får man ligningen: √(2a) = x - a/2 ⇔ x = √(2a) + a/2

For x ≥ a får man ligningen: 2√(x - a/2) = x - a/2 ⇔ x = 4 + a/2

Sammenholder man betingelser med løsning fås:

1) a ≥ x ≥ a/2 ∧ x = √(2a) + a/2 ⇒ a ≥ √(2a) + a/2 ≥ a/2 ∧ x = √(2a) + a/2 ⇔ a2 ≥ 8·a ≥ 0 ∧ x = √(2a) + a/2 ⇔ (a = 0 ∧ x = 0) ∨ (a ≥ 8 ∧ x = √(2a) + a/2).

2) x ≥ a ≥ 0 ∧ x = 4 + a/2 ⇒ 4 + a/2 ≥ a ≥ 0 ∧ x = 4 + a/2 ⇔ 4 ≥ a/2 ≥ 0 ∧ x = 4 + a/2 ⇔ 0 ≤ a ≤ 8 ∧ x = 4 + a/2.

Dette samles:

For a = 0: x = √(2·0) + 0/2 = 0 ∨ x = 4 + 0/2 = 4.

For 0 < a ≤ 8: x = 4 + a/2.

For a > 8: x = √(2a) + a/2


Skriv et svar til: Gammelt eksamensspørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.