Fysik

Stråling

04. juni 2019 af Oscar5544 - Niveau: 9. klasse

Hvorfor er der forskellige strålingsniveauer i jordens atmosfære?

Kan ikke finde noget andet end hvad jeg selv er kommet frem til: "Atmosfæren beskytter levende organismer, ved blandt andet at arbosrbere solvind, kosmisk stråling og solens Uv-stråling (100% af UVC og ca. 70% af UVB)."

Men det er helt sikket ikke fyldestgørende... Er der nogle som ved noget om hvordan det helt praktisk foregår?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juni 2019 af Eksperimentalfysikeren

I solvinden og den kosmiske stråling har partiklerne så stor energi, at de ladede partikler river elektroner ud af luftmolekylerne. Derved taber de energi og vil i de fleste tilfælde standse inden de når jordoverfladen. Der er dog enkelte, der kommer igennem. Partiklerne kan også påvirke atomkernerne. Det bevirker bl.a., at der dannes kulstof-14, som senere optages af planter på jorden.

UV-strålingen kan absorberes af iltmolekyler. En del af lolekylerne omdanes derved til ozonmolekyler (O3). Ozon absorberer UV-strålingen bedre end den normale ilt, hvorfor ozonen er vigtig.

Der er også strålingskilder i jorden og endda i atmosfæren. Ved én af kerneprocesserne i jorden dannes der radon, der selv er radioaktivt. Fordelingen af radon er bestemt af hvor meget, der dannes i jorden. Det når ikke ret langt omkring, da det har en ret kort levetid,

Fra meneskabte kerneprocesser er der undsluppet en række radioaktive stoffer, hvoraf nogle er blevet spredt i atmosfæren.


Svar #2
05. juni 2019 af Oscar5544

Tak Eksperimentalfysikeren, det hjalp virkligt :D


Skriv et svar til: Stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.