Matematik

Bestem a i lineær funktion

15. juni 2019 af Elektralucia (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg ved godt at man bestemmer a ved at sige (y2-y1)/(x2-x1).

Mit spørgsmål er om de to punkter (x1,y1 og x2,y2) man har fået udleveret. Er punkt 1 punktet længst til venstre, eller punktet tættest på y-aksen? Jeg ved godt det er det samme når man kigger i de kvadrater hvor x er positiv, men i forhold til de to venstre kvadrater, ville punkt 1 så være punktet længst mod højre/y-aksen, eller længst mod venstre?. Og hvad hvis punkterne ligger på hver deres side af y-aksen? Er det så altid punktet til venstre for y-aksen der er punkt 1, eller er det det punkt, der er tættest på y-aksen?

For at opsummere: bliver det bestemt at et punkt er punkt 1 ved at x værdien er lavest, eller ved at den er tættest på 0?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2019 af peter lind

Det er ligegyldigt hvad du vælger som punkt 1 og punkt 2. Både tæller og nævner skifter fortegn men brøken bliver den samme


Svar #2
15. juni 2019 af Elektralucia (Slettet)

tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2019 af ringstedLC

Generelt: En formel gælder for alle værdier af de elementer som den består af, dog med undtagelse af eventuelle betingelser.

Det vil sige, at du selv vælger hvilket punkt, der er "1" og "2". Hvis begge punkter ligger i 1. kvadrant (ikke kvadrat) er det nemmest, hvis du vælger "2" til at være det punkt, der har den største x-værdi. Ved alle andre placeringer indsættes med fortegn i formlen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. juni 2019 af Pyrros

kort svar: det bliver bestemt efter det punkt med den laveste x-værdi.

Men i virkeligheden er rækkefølgen jo underordnet, da \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\cdot\frac{-1}{-1}=\frac{y_1-y_2}{x_1-x_2}.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2019 af Anders521

#0 Du spørger om hvordan 2 vilkårlige punkter på grafen for en lineær funktion ligger i forhold til hinanden. Som du ved, kan sådanne punkter betegnes som P(x1, y1) og Q(x2,y2). Bemærk, at generelt har du at x1 < x2, idet 1. koordinaten x1 antages at være en startværdi der aflæses på x-aksen. Hvilken værdi x2 har så, vides ikke andet end at den er større end x1. Men hvad betyder det for P og Q? Ved sammenligning af deres 1. koordinats talværdi vil P ligge til venstre for Q eller Q ligger til højre for P. Og dettet er underordnet om hvilken kvadrant i koordinatsystemet der er tale om.


Skriv et svar til: Bestem a i lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.