Matematik

Bestem a og b. Forskrift ud fra to punkter på linjen

29. august 2019 af KageSpiseren - Niveau: A-niveau

Halløj SP'er

Kommer lige med lidt amatør matematik til jer: Bestem a og b. Forskrift ud fra to punkter på linjen (lineær funktion)

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. august 2019 af KneeKreeKey

Bestem a og b for hvad? En lineær funktion? En potensfunktion? En eksponentiel funktion? Et andengradspolynomium?


Du må skrive hvad et er for en type funktion ellers kan det ikke udregnes korrekt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. august 2019 af KneeKreeKey

Hvis det er en lineær funktion så bruger du de to koordinatsæt til at finde konstanten A først ved formlen:

a=y2-y1/x2-x1

når du har udregnet a kan du finde b ved b=y1*ax1


Svar #3
29. august 2019 af KageSpiseren

Men hvordan er det muligt at man kan lave:

\frac{3/4 - 1/2}{2-1}

I en lineær funktion? (og endda finde punkterne med 0,75 og 0,5)?


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. august 2019 af ringstedLC

Indsæt værdierne -, og specielt x-værdierne, helt korrekt og bestem a.

NB: Der er uendeligt mange punkter, der ikke ligger på det grove gitter i koordinatsystemet.


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. august 2019 af Dennis329324 (Slettet)

Du har to punkter; anvend formlerne her :) 

Vedhæftet fil:lineærfunktion.png

Brugbart svar (1)

Svar #6
29. august 2019 af mathon

                                   \small \begin{array}{lllll} y=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\cdot (x-x_1)+y_1\\\\ y=\frac{\frac{3}{4}-\frac{1}{2}}{2-(-1)}\cdot (x-(-1))+\frac{1}{2}\\\\ y=\frac{\frac{1}{4}}{3}\cdot (x+1)+\frac{1}{2}\\\\ y=\frac{1}{12}x+\frac{1}{12}+\frac{6}{12}\\\\ y=\frac{1}{12}x+\frac{7}{12} \end{array}


Svar #7
31. august 2019 af KageSpiseren

#5

Du har to punkter; anvend formlerne her :) 

Jeg bruger b=y1-a*x1 til at finde b. Giver det stadig det samme svar?


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. august 2019 af Dennis329324 (Slettet)

Hvis du mener samme svar til løsningen af ligningen for den rette linje, så ja. Det er lige meget om du bruger x2 og y2, eller x1 og y2. Pointen er, at du bare skal bruge det samme koordinat sæt og ikke eks. bruge x1 og y2 til bestemmelse af b :) 


Svar #9
31. august 2019 af KageSpiseren

oooook det forstået takker!


Skriv et svar til: Bestem a og b. Forskrift ud fra to punkter på linjen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.