Matematik

PIZZADELING

23. september 2019 af Lærer123 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Hej,
Nogle der kan hjælpe med at løse dette:

Jonas, Morten og Per er sultne så de bestiller 4 pizzaer.
* Hvor meget får de hver, hvis de deler dem ligeligt?
Morten spiser 112 pizza.
* Hvor meget får hver af de to andre, hvis de deler ligeligt?
Per levner 14 pizza og Jonas spiser kun 34 pizza.
* Hvor meget pizza er der tilovers?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2019 af StoreNord

Når Morten har spist 1 tolvte-del er der 11 tolvte-dele tilbage.

                                      \frac{5.5}{12} \; til \; hver. \; \; eller \; \frac{11}{24}


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. september 2019 af StoreNord

Pizza til rest = 4 pizzaer - Mortens - (Pers minus 1/4) - 3/4

eller

Pizza til rest = 4 - 1/12 - (11/24 - 1/4) - 3/4


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2019 af SuneChr

Det var rart med brøkstreger. Ingen tror på, at Morten spiser 112 pizza'er og især ikke, hvis de tre drenge kun har købt fire.
De fire pizzaer, som de har i alt, er bekvemmest at skrive  4/1
Hvad der derefter sker, er almindelig brøkregning, hvor vi sikkert får brug for en fællesnævner. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2019 af ringstedLC

Ligelig fordeling:

\begin{align*} \frac{\text{pizzaer}}{\text{personer}} &= \frac{4}{3}=1\tfrac{1}3{} \end{align*}

De andre opgaver må du stille op, så vi kan forstå dem. Jeg mener fx 112 pizza, det giver jo ingen mening. Alternativ: Tag et billede af opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. september 2019 af StoreNord

#2 er ikke rigtig alligevel. Sorry.


Svar #6
23. september 2019 af Lærer123 (Slettet)

Beklager forkert problemstilling. Men sådan ser opgaven ud.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. september 2019 af StoreNord

Men nu har du vel ingen problemer mere?


Svar #8
23. september 2019 af Lærer123 (Slettet)

Jeg har nu kun problemer med det sidste spørgsmål i opgaven med hvor meget pizza der er tilovers. Er det noget du kan hjælpe med?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2019 af StoreNord

Fordelingen før rester:
                                       \frac{3}{2}          \frac{5}{4}         \frac{5}{4}
Resterende pizza:
                                 \frac{4}{1}-\frac{3}{2}-\left ( \frac{5}{4}-\frac{1}{4} \right )-\frac{3}{4}

Fordi Morten jo har spist 1½ pizza. Den kan han jo ikke aflevere igen.     :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2019 af ringstedLC

2) 

\begin{align*} \text{Til deling mellem to}:\frac{4-1.5}{2} &=\;? \end{align*}

3) 

\begin{align*} \text{Rest}:Rest_{Per}+Rest_{Jonas} &= \\ 0.25+\left(\frac{4-1.5}{2}-0.75\right) &=\;? \end{align*}


Svar #11
23. september 2019 af Lærer123 (Slettet)

Mange tak, det må give 0,75 


Svar #12
23. september 2019 af Lærer123 (Slettet)

Er det så 3/4 stk pizza, der er tilbage eller 3/4 hele pizza?


Brugbart svar (0)

Svar #13
23. september 2019 af StoreNord

Nej.
Hvem spør du?


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. september 2019 af ringstedLC

Jeg ser ikke, hvor der har været tale om "stk". Alle beregninger er med enheden "pizza". 


Svar #15
23. september 2019 af Lærer123 (Slettet)

Er resultatet ikke 3/4 pizza der er tilovers for begge de udregninger der er skrevet oppe?

Brugbart svar (1)

Svar #16
23. september 2019 af ringstedLC

Jo.


Brugbart svar (1)

Svar #17
23. september 2019 af StoreNord

Jo, det må jeg give jer ret i. Efter at have konsulteret lommeregneren.    :-)


Skriv et svar til: PIZZADELING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.