Matematik

Opgave om funktion

24. september 2019 af Nannabæk11 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Funktionen f(x) = b*a^x opfylder, at

f(4) = 9;og  f(6) = 81;

a) Bestem tallene a og b

Håber I vil hjælpe og på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2019 af StoreNord

f(x) = b*a^x
f(4)=                                   b*a^4=9
f(6)=                                   b*a^6=81

Divider de to ligninger med hinanden.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. september 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.

Se side 19 (102) & (103)

Hvis hjælpemidler er tilladt, kan du alternativt benytte eksponentiel regression.


Svar #3
25. september 2019 af Nannabæk11 (Slettet)

#2

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.

Se side 19 (102) & (103)

Hvis hjælpemidler er tilladt, kan du alternativt benytte eksponentiel regression.

Jeg har også sættet tallene ind i formel, men jeg synes ikke rigtig at det stemmer. Kan du måske hjælpe mig med at regne opgaven, så jeg kan se om vi har fået det samme svar. På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. september 2019 af AMelev

#3

f(x) = b·ax (eksponentiel vækst)
1. punkt: x1 = 4, y1 = 9 og 2. punkt x2 = 6 , y2 = 81 (større x ~ y, så f er voksende)

(102) a=\sqrt[x2-x1]{\frac{y2}{y1}}=\sqrt[6-4]{\frac{81}{9}}=\sqrt[2]{9}=\sqrt{9}=3

(103) b=\frac{y1}{a^{x1}}=\frac{9}{3^4}\frac{3^2}{3^4}=\frac{1}{3^2}=\frac{1}{9}


Svar #5
26. september 2019 af Nannabæk11 (Slettet)

#4
#3

f(x) = b·ax (eksponentiel vækst)
1. punkt: x1 = 4, y1 = 9 og 2. punkt x2 = 6 , y2 = 81 (større x ~ y, så f er voksende)

(102) 

(103)
Mange tak for hjælpen, jeg har også fået den samme resultat som du har.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2019 af AMelev

Fint.

Bemærk, at du lige så godt kunne benytte (x2,y2) til beregning af b: b=\frac{81}{3^6}=\frac{3^4}{3^6}=\frac{1}{3^2}

samt at formler for aftagende eksponentiel vækst er på den følgende side.


Skriv et svar til: Opgave om funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.