Matematik

Komplekse tal

24. oktober 2019 af Signekas - Niveau: A-niveau

Jeg sidder med denne opgave (vedhæftet) Og ved ikke hvordan den skal laves. 

Der står i opgaven af jeg skal huske at reiθ blot er en anden måde at skrive r cos(θ)+ir sin(θ)

Håber nogle kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2019 af janhaa

none attachment


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Hvor er opgaven?


Svar #3
24. oktober 2019 af Signekas

Hov, jeg må have glemt at vedhæfte. Den kommer her :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

r cos(θ)+ir sin(θ) kan også skrives r(cos(θ)+isin(θ)). Den nummeriske værdi af parentesen er 1. Heraf kan du finde r. Derefter skal du finde θ. Da tallet er et reelt negativt tal, skal sin(θ)=0. Det giver en række kandidater til en løsning. Nogle af dem vil svare til en positiv værdi af cos, mens andre svarer til en negativ værdi af cos.

Når du skal finde den fjerde rod af re skal du uddrage den fjerde rod af r og dividere θ med 4.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2019 af mathon

                 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2019 af mathon

                           \small \begin{array}{lllll} z^4=81=3^4\cdot i^2=3^4\cdot e^{i\cdot\left ( \pi +p\cdot 2\pi \right )} \quad p\in\mathbb{Z}\\\\ z=3\cdot e^{i\left (\frac{\pi }{4}+p\cdot \frac{\pi }{2} \right )}\quad p\in\left \{ 0,1,2,3 \right \}\\\\\\\\ z=\left\{\begin{array}{lllll} 3\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\cdot \sqrt{2}}{2}&p=0\\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{3\pi }{4}}=\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\sqrt{2}}{2}&p=1 \\ \\3\cdot e^{i\cdot \frac{5\pi }{4}} =\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2} &p=2 \\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{7\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2}&p=3 \\ \end{array}\right. \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2019 af mathon

tastekorrektion:

                           \small \small \begin{array}{lllll} z^4=81\cdot (-1)=3^4\cdot i^2=3^4\cdot e^{i\cdot\left ( \pi +p\cdot 2\pi \right )} \quad p\in\mathbb{Z}\\\\ z=3\cdot e^{i\left (\frac{\pi }{4}+p\cdot \frac{\pi }{2} \right )}\quad p\in\left \{ 0,1,2,3 \right \}\\\\\\\\ z=\left\{\begin{array}{lllll} 3\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\cdot \sqrt{2}}{2}&p=0\\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{3\pi }{4}}=\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\sqrt{2}}{2}&p=1 \\ \\3\cdot e^{i\cdot \frac{5\pi }{4}} =\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2} &p=2 \\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{7\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2}&p=3 \\ \end{array}\right. \end{array}


Svar #8
25. oktober 2019 af Signekas

Mathon vil du hjælpe med at forklare hvordan du har gjort?
Jeg har ikke fået sådanne en opgave før. :)
Og har svært ved lige at se hele teknikken i det

Svar #9
25. oktober 2019 af Signekas

Jeg forstår ikke hvordan teta er fundet

Svar #10
25. oktober 2019 af Signekas

#4
r cos(?)+ir sin(?) kan også skrives r(cos(?)+isin(?)). Den nummeriske værdi af parentesen er 1. Heraf kan du finde r. Derefter skal du finde ?. Da tallet er et reelt negativt tal, skal sin(?)=0. Det giver en række kandidater til en løsning. Nogle af dem vil svare til en positiv værdi af cos, mens andre svarer til en negativ værdi af cos.

Når du skal finde den fjerde rod af rei? skal du uddrage den fjerde rod af r og dividere ? med 4.


Kan du hjælpe lidt mere i bunden med opgaven? Jeg ved jeg skal bruge nogle regneregler, men hvordan jeg finder tallene at putte i disse, har jeg ikke prøver før :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2019 af mathon

                        \small \small \small \small \small \small \begin{array}{llll} z^n=r\cdot e^{i\cdot (\theta+p\cdot 2\pi) }\quad \theta \in[0;2\pi ]\quad p\in\left \{ 0,1,2,...,n-1 \right \}\\\\ z=\left ( r\cdot e^{i(\theta +p\cdot 2\pi )} \right )^\frac{1}{n}=r^{\frac{1}{n}}\cdot \left (e^{i(\theta +p\cdot 2\pi )} \right )^{\frac{1}{n}}=r^{\frac{1}{n}}\cdot e^{i\left ( \frac{\theta }{n}+p\cdot \frac{2\pi }{n} \right )}=\sqrt[n]{r}\cdot e^{i\left ( \frac{\theta }{n}+p\cdot \frac{2\pi }{n} \right )} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. oktober 2019 af mathon

specifikt for n=4
og
                        \small \small \begin{array}{llll} z^4=-81=81\cdot (-1)=3^4\cdot i^2=3^4\cdot \left (e^{i\cdot \frac{\pi }{2}} \right )^2=3^4\cdot e^{i\cdot\left ( \pi+p\cdot 2\pi \right ) } \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. oktober 2019 af AMelev

Skrevet på en lidt anden måde:

Generelt: |zn| = |z|n og arg(zn) = n·arg(z)

Da, du har zn = 81, er |zn| = 81 og arg(zn) = 0+2p·π. Dermed ved du, at |z|n  = 81 og n·arg(z) = p·2π og kan derudfra bestemme r = |z| = ..... og Θ = arg(z) = ......


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. oktober 2019 af Soeffi

#0. Alternativ 1. Løs: (r·exp(i·x))4 = -81 med hensyn til r og x.
(r·exp(i·x))4 = -81 + i·0 ⇒
r4·exp(4·i·x) = -81 + i·0 ⇒
r4·cos(4·x) + i·r4·sin(4·x) = -81 + i·0 ⇒
(real del:) r4·cos(4·x) = -81 og (imaginær del:) r4·sin(4·x) = 0
Ved hjælp af real-delen finder man r og x:
r: solve(r4 = 81,r)|r>0 ? r = 3 
x: solve(cos(4·x)=−1,x)|−π < x ≤ π ? x = −3·π/4 or x = −π/4 or x = π/4 or x = 3·π/4
Dvs. z = r·exp(i·x)  =  3·exp(−i·3·π/4),  3·exp(−i·π/4),  3·exp(i·π/4)  eller  3·exp(i·3·π/4) 
Dette kan omskrives til formen a + i·b:
3·exp(−i·3·π/4) = 3·(cos(−3·π/4) + i·sin(−3·π/4)) = -(3·√2)/2 - i·(3·√2)/2
3·exp(−i·π/4) = 3·(cos(−π/4) + i·sin(−π/4)) = (3·√2)/2 - i·(3·√2)/2
3·exp(i·π/4) = 3·(cos(π/4) + i·sin(π/4)) = (3·√2)/2 + i·(3·√2)/2
3·exp(i·3·π/4) = 3·(cos(3·π/4) + i·sin(3·π/4)) = -(3·√2)/2 + i·(3·√2)/2

Alternativ 2. Løs: (a + i·b)4 = -81 med hensyn til a og b.
(a + i·b)4 = -81 + i·0 ⇒
a4 - 6·a2·b2 + b4 + i·4·a·(a2 - b2)·b = -81 + i·0 ⇒ 
(real del:) a4 - 6·a2·b2 + b4 = -81 og (imaginær del:) 4·a·(a2-b2)·b = 0.
Af imaginær-delen ses, at enten er |a| = |b| (a2 - b2 = 0), a = 0 eller b = 0. Af realdelen ses, at a = 0 eller b = 0 ikke kan lade sig gøre, da det giver a4 = -81 eller b4 = -81. Tilbage er der |a| = |b|, dvs. a = b eller a = -b. Man får:
a = b: solve(a4-6·a2·b2 + b4 = −81,a)|b=a ? a = −(3·√2)/2 or a = (3·√2)/2
a = -b: solve(a4 - 6·a2·b2 + b4 = −81,a)|b=−a ? a = −(3·√2)/2 or a = (3·√2)/2
Dvs. a + i·b =  −(3·√2)/2 - i·(3·√2)/2,  −(3·√2)/2 + i·(3·√2)/2,  (3·√2)/2 - i·(3·√2)/2  eller  (3·√2)/2 + i·(3·√2)/2.
Dette kan omskrives til formen r·exp(i·x) som ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. oktober 2019 af AMelev

#13 Ups fortegnssmutter

Da, du har zn =-81, er |zn| = 81 og arg(zn) = π+2p·π. 


Brugbart svar (0)

Svar #16
25. oktober 2019 af Soeffi

#14. Løsning i Ti-Nspire:...


Brugbart svar (0)

Svar #17
25. oktober 2019 af Eksperimentalfysikeren

Da -81 er et reelt tal, er  sin(θ) = 0. Dette betyder, at θ = qπ. For disse værdier er cos enten 1 eller -1:

cos(2pπ) = 1 og cos((2p+1)π) = -1. Da -81 er negativ, må det være tilfældet (2p-1)π.

Du har så, z4 = -81 = 81*(cos((2p+1)π) + i sin((2p+1)π).

De komplekse tal, der opfylder denne ligning, har en moduloværdi, hvis fjerdepotens er 81. 34= 81, så |z|= 3.

Når man opløfter z til fjerde potens, ganges argumentet med 4, så 4*arg(z) = (2p+1)π <=> arg(z) = (2p+1)π/4.

Vi ser nu på forskellige værdier af p, startende med p=0. Så er arg(z) = (2*0+1)π/4 = π/4

Derefter ses på de næste p-værdier:

p      arg(z)

0      (2*0+1)π/4 =   π/4

1      (2*1+1)π/4 = 3π/4

2      (2*2+1)π/4 = 5π/4

3      (2*3+1)π/4 = 7π/4

4      (2*4+1)π/4 = 9π/4 = 2π + π/4

5      (2*5+1)π/4 = 11π/4 = 2π + 3π/4

Læg mærke til, at fra og med p=4 gentager værdierne sig med 2π*n lagt til, hvor n er et helt tal. Da sin og cos er periodiske med perioden 2π, betyder det, at z-værdierne gentager sig, så der er faktisk kun tale om 4 z-værdier.


Svar #18
29. oktober 2019 af Signekas

#7

tastekorrektion:

                           \small \small \begin{array}{lllll} z^4=81\cdot (-1)=3^4\cdot i^2=3^4\cdot e^{i\cdot\left ( \pi +p\cdot 2\pi \right )} \quad p\in\mathbb{Z}\\\\ z=3\cdot e^{i\left (\frac{\pi }{4}+p\cdot \frac{\pi }{2} \right )}\quad p\in\left \{ 0,1,2,3 \right \}\\\\\\\\ z=\left\{\begin{array}{lllll} 3\cdot e^{i\cdot \frac{\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\cdot \sqrt{2}}{2}&p=0\\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{3\pi }{4}}=\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{3\sqrt{2}}{2}&p=1 \\ \\3\cdot e^{i\cdot \frac{5\pi }{4}} =\frac{-3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2} &p=2 \\ \\ 3\cdot e^{i\cdot \frac{7\pi }{4}}=\frac{3\sqrt{2}}{2}+i\cdot \frac{-3\sqrt{2}}{2}&p=3 \\ \end{array}\right. \end{array}

Mathon, jeg er også nået frem til dette nu. Hvordan kan man skitsere det? :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. oktober 2019 af SuneChr

For  p= 0  ligger den første rod her i den komplekse plans "1. kvadrant".
Kør rundt i pos. omløbsretning (mod uret) og få de sidste tre rødder placeret:
SP 291020192344.JPG

Vedhæftet fil:SP 291020192344.JPG

Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.