Fysik

FFF

09. november 2019 af mathiasdamso2 - Niveau: 9. klasse

Hej

Jeg skal svare på spørgsmålet "Er der forskel på mængden af blåt lys fra solen ift. årstider, døgnrytmer og hvor man er på jorden? Hvis ja, hvilke?" 

Der giver sig selv at solstrålingens indhold af UV afhænger af den geografiske breddegrad, årstiden, skydækket, højden over havets overflade og klokkeslættet. UV-intensiteten er størst når solen står højt på himlen. 

Fjerner man sig fra havets overflade, bliver atmosfæren tyndere, og en større del af UV-stråling når frem.

Men da blåt lys er HEV og ikke UV kan jeg så tage højde for samme parametere som for UV-stråling?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2019 af Soeffi

#0."Er der forskel på mængden af blåt lys fra solen i forhold til. årstider, døgnrytmer og hvor man er på jorden?...Hvis ja, hvilke?" 

Solens synlige lys er hvidt og består af alle regnbuens farver. Disse farver spredes i forskellig grad i atmosfæren. Blåt lys spredes mest og rødt lys mindst. 

Det forklarer hvorfor solen normalt er gul og himlen blå. Himlens blå farve kommer af lys som er spredt ud og tilbagekastes af atmosfærens luft. Solens gule farve kommer af, at når man tager blå ud af hvid, så får man gul.

Solen og himlens røde farve om aftenen skyldes, at lyset skal bevæge sig en lang vej gennem atmosfæren og de fleste af farvene i solens lys bliver spredt ud, så kun den røde farve er tilbage.


Skriv et svar til: FFF

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.