Fysik

radioaktivitet og stråling

31. december 2019 af dontknowshit (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kan nogle hjælpe mig med at svarer på disse spørgsmål

Hvordan påvirker stråling vores celler? - Kan det bruges konstruktivt?

Hvad er halveringstid og hvad betyder halveringstiden i forhold til hvor radioaktiv den enkelte kerne er?

Hvordan kan halveringstid bruges til at bestemme alderen på organisk materiale og alderen på selve jorden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2019 af mathon

                  \small \small \begin{array}{llll} \textup{Radioaktiv str\aa ling}&\textup{kan \o ødel\ae gge kropsceller, hvilket kan bruges konstruktivt}\\\textup{i cancerbek\ae mpelse.}\\\\\textup{Halveringstid:}&T_{\frac{1}{2}}=\frac{\ln(2)}{k}\\\\\textup{og dermed:}&k=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}\\\\ \textup{og aktiviteten:}&A(N)=k\cdot N(t)=\frac{\ln(2)}{T_{\frac{1}{2}}}\cdot N_0\cdot e^{-kt}\\\textup{dvs}\\ \textup{Jo mindre}&\textup{halveringstid desto st\o rre aktivitet for samme isotopantal.}\\\\ \textup{Aldersbestemmelse:}&\textup{C-14-metoden.} \end{array}


Skriv et svar til: radioaktivitet og stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.