Matematik
Kryptering (monoalfabetisk substitution)
12. januar 2020 af
lorinos
-
Niveau: A-niveau
Hej, jeg skal skrive om krypteringer i min srp, men jeg kan ikke rigtig forstå monoalfabetisk substitution, hvor man bruger bogstaveoptælling til at dekryptere en sætning.
Jeg forstår godt at z (fordi der er 17 af bogstavet z) skal være e, da e er det hyppigste bogstav, men forstår ikke de andre.
Håber at der er nogen der kan hjælpe, taak på forhånden
Vedhæftet fil: Monoalfabetiske substitutioner.docx
Svar #1
12. januar 2020 af thelma333 (Slettet)
F = i - de eneste danske ord på 1 bogstav er i, ø og å - medmindre det er en geografitekst er det mest sandsynligt, at det er i
de næsthyppigste er P og T - de må derfor være enten r, n eller t, som er de næsthyppigste, når man kigger på hyppighedsfordelingen af bogstaver i det danske sprog - se der, hvor man grupperer bogstaverne
J = d - der kigges på trigrammer, kombinationen af tre bogstaver - de hyppigste er det den ere der - da JZT og JZP optræder flere gange tyder det på at J er d
resten prøver / gætter man sig frem til
http://www.kennethhansen.net/MatMyst/Kryptologi.pdf
se afsnittet kryptoanalyse af monoalfabetiske substitutioner
de næsthyppigste er P og T - de må derfor være enten r, n eller t, som er de næsthyppigste, når man kigger på hyppighedsfordelingen af bogstaver i det danske sprog - se der, hvor man grupperer bogstaverne
J = d - der kigges på trigrammer, kombinationen af tre bogstaver - de hyppigste er det den ere der - da JZT og JZP optræder flere gange tyder det på at J er d
resten prøver / gætter man sig frem til
http://www.kennethhansen.net/MatMyst/Kryptologi.pdf
se afsnittet kryptoanalyse af monoalfabetiske substitutioner
Skriv et svar til: Kryptering (monoalfabetisk substitution)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
