Fysik

Bosoner og fermioner

25. januar 2020 af Trojanskhest - Niveau: B-niveau

Hej allesammen

Når man afkøler superleders elektroner ned til ekstrem lave temperatur så bliver fermioner omdannet til bosoner, hvilket betyder at elektronerne pludselige bedst trives når de er sammen. 

Er denne forklaringen et gren indenfor Kvantemeknikken? Altså når man snakker om bosoner og kvantetilstande er det så kvantemekanik 

haha beklager hvis det er et dumt spørgsmål


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2020 af Soeffi

#0. Det hedder partikel-fysik, men det har noget med kvantemekanik at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2020 af Eksperimentalfysikeren

Fermioner kan ikke omdannes til bosoner. Ved superledning danner elektronerne par, der opfører sig som bosoner.

Elementarpartiklerne opdeles i de to grupper fermioner og bosoner. En elementarpartikkel snorrer rundt som en top. Dette kaldes partiklens spin. Det har vist sig, at impulsmomentet er et tal eller et helt tal +½ gange Plancks konstant divideret med 2 pi:

\\spin_{Bose}=s\frac{h}{2\pi}\\ spin_{Fermi}=(s+\frac{1}{2})\frac{h}{2\pi}

Man siger, at bosoner har heltalligt spin, og fermioner halvtalligt spin. Elektroner har spin ½ og er dermed fermioner. Fermioner kan ikke være i samme kvantetilstand. Derfor kan der kun være 2 elektroner i inderst kugleskal i et atom. 2? Ja, for de har modsatrettede spin.

Fotoner har spin 1 og er derfor bosoner. De kan eksistere i samme kvantetilstand, hvilket netop er det, der sker i udsndelsen af laserlys.

I en superleder er der en vekselvirkning mellem krystalgitteret og nogle af elektronerne, så de bliver i stand til at danne par, der opfører sig som bosoner. De to partikler, der begge har halvtalligt spin, danner et par, der har heltalligt spin, og dermed udgør en boson.

Helium har normalt 2 protroner, 2 neutroner og 2 elektroner, Alle partiklerne er fermioner, men det samlede spin er heltalligt, så heliumatomet kan opføre sig som en boson. Derfor kan helium bliver superflydende.


Skriv et svar til: Bosoner og fermioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.