Kemi

Fordampning

22. februar 2020 af Rasmus2145 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg er lidt usikker på hvordan jeg skal løse nedestående opgave: 

På en bjergtur kan det være fatalt at gå i vadt tøj. Det antages, at tøjet har absorberet 1 kg vand, og det det tørres af en kold vind. ΔHm regnes uafhængig af temperaturen i hele opgaven. 

a) Beregn vandtabet ved denne fordampning

H2O(l)->H2O(g)

b) Beegn, hvor mange gram glukose C6H12O6, der skal spises for at genvinde varmetabet, hvis al fordampningsvarme tages fra kropsvarmen. Glucosen omdannes efter reaktionen:

C6H12O6(s)+6O2(g)->6CO2(g)+6H2O(l)

Hm for C6H12O6(s) er -1268 kJ/mol

c) Beregn reduktionen i kropstemperaturen som følge af fordampningen, hvor varmetabet a) ikke genvindes. Kroppens varmekapcitet sættes lig varmekapacitetten for vand Cpmo=75,3 J/(K*mol) og kroppens vægt sættes til 60 kg. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2020 af Heptan

a) Beregn stofmængden med n = m/M

b) Beregn fordampningsenthalpien, og gang med stofmængden for at få den specifikke enthalpi, dvs. den energi det kræver at fordampe vandet.

Tag den specifikke enthalpi og dividér med de -1268 kJ/mol for at få stofmængden af glukose.

Beregn massen af glukose med m = nM

c) T = Q/(C*n)

hvor n er stofmængden af 60 kg vand og Q er energien beregnet tidligere (enthalpien).


Svar #2
23. februar 2020 af Rasmus2145 (Slettet)

Tak, men i a), hvordan kommer jeg så frem til varmetabet der er givet i M?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. februar 2020 af Heptan

Man skal ikke beregne varmetabet i a)?


Skriv et svar til: Fordampning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.