Fysik

Beamstrøm

16. april 2020 af Lua13 - Niveau: A-niveau

Er der nogle der kan forklare hvad beamstrøm er. Kan ikke finde noget på google? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2020 af ringstedLC

Beamstrøm ≈ strålestrøm. Det kan være i mange sammenhænge.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2020 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere tilfælde, hvor man har en stråle (beam) af ladede partikler. En elektrisk strøm er netop en strøm af ladede partikler. I ledninger er der tale om elektroner, men i en partikkelstråle kan det vøre ioner. Uanset, hvilken slags partikler, der er tale om, vil strømmen af dem virke som enhver anden elektrisk strøm, f.eks. er der et magnetfelt rundt om strålen ligesom der er det rundt om en strømførende ledning.

Når strålen når sit endepunkt, rammer partiklerne noget, der modtager den elektriske ladning. Man kan måle strømmen herfra og dermed, når man ved hvilke partikler, der er tale om, beregne, hvor mange partikler, der overføres i strålen pr sekund.

I et gammeldgs billedrør til fjernsyn er der en (eller til farvefjernsyn 3) elektronstråler. Ved at dividere strømstyrken til rørets anode med elektronladningen kan man finde antal elektroner, der rammer skærme pr sekund.

Der er mange andre partikler, der kan sendes af sted i en stråle. Til mange forsøg bruges protroner. De har positiv ladning, så deres beamstrøm har samme retning som protronerne bevæger sig i, modsat elektronerne.

Jeg har været med til et forsøg, hvor vi sendte O+6ioner gennem en accelerator. Her er beamstrømmen 6 gange så stor, som hvis vi havde brugt samme antal protroner.


Skriv et svar til: Beamstrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.