Matematik

PRISINDEKS

01. maj 2020 af freja12033 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen som plzz vil hjælpe med de her opgaver?

dem alle

se fil

på forhånd tak

Vedhæftet fil: indeks.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2020 af AMelev

Opgaven:
                  


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2020 af AMelev

a) Se FS side 5 (7)

b) Se FS side 5 (1) - (3) 

c) Se FS side 19 (99)


Svar #3
01. maj 2020 af freja12033 (Slettet)

Hvad mener du?

Vil egentlig have hjælp til hvordan man regner det ud


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2020 af AMelev

Du skal selv lave det, men her er næste hjælpetrin til a)
Hvilke størrelser kender du (kald fx den ukendte x)? B = ...., S = ...., IB = .... og IS = .....


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2020 af AMelev

Svaret i https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1957687#1957701 til a) er rigtigt.

b) FS side 5 (4).
K0
 = 91.1, K = 129.7 og n = antal år fra 2010 til 2019.
Indsæt og løs ligningen mht. r

c) x = antal år efter 2010 og y = f(x) = pris/kr på en L frisk mælk
FS side 19 (99) inkl. figur. f(x) = b·ax  = b·(1 +r)x.
Du kender r fra b) og ved, at f(0) = b. Indsæt i forskriften.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2020 af freja543 (Slettet)

forstr ik hvad du mener med fs side 5?????

har fået opgaven kun sådan


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2020 af AMelev


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2020 af freja543 (Slettet)

jeg har gjort sådan her i b:

91,1=129,7*(1+r)9

også trykket alt L, for at finde r, og fået det til r=-0,0384

skal jeg så gange det tal med 100? eller er -0,0384 svaret?

og i c: 

forstår jeg ikke helt..

skal jeg skrive:

-0,03*(1+-0,03)9

?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2020 af AMelev

Går prisudviklingen fra en Begyndelsesværdi på 129.7 til en Slutværdi 91.1? 

Når du så har den rigtige vækstrate r, skal du omregne den til %. Der bliver jo spurgt om den procentvise stigning.


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. maj 2020 af freja543 (Slettet)

så jeg skal bytte om på 91,1 og 129,7?


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2020 af freja543 (Slettet)

forstår ikke c?

har fået b til 4%


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. maj 2020 af AMelev

Ja, r = 4.2371%

Se #5 
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. maj 2020 af freja543 (Slettet)

hvad med c?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2020 af AMelev

Hvad står der i #5 angående c)?
Hvad er du i tvivl om?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. maj 2020 af freja543 (Slettet)

forstår ik hvordan variablen skal se ud, altså hvilke tal jeg sætter ind hvor


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. maj 2020 af AMelev

Den uafhængige variabel er x = antal år efter 2010.
Den afhængige variabel er f(x) = pris pr. L mælk (kr)

f(x) = b·ax  = b·(1 +r)x.
Du kender r fra b) og ved, at f(0) = b = 91.1. 
Du skal bare indsætte i forskriften.


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. november 2022 af Rachelk

nvm jeg dum


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. november 2022 af Rachelk

Så forskriften i opgave c skal se sådan ud f(0)=9*1,040^9=9*(1+4)^9 

Jeg forstår det simpelthen ikke. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. december 2022 af AMelev

#18
Jeg tror, du harfat i det rigtige, men skriver noget, der er forkert.

f(x) er prisen (kr) x år efter 2010
b = f(0) er så prisen 0 år efter 2010, altså prisen i år 2010, som var 9 kr. 
Nu ved du så, at f(x) = 9·(1+r)x.
Der skal du så indsætte vækstraten r, som du i b) har bestemt til 4%.
Så får du f(x) =  9·(1+4%)x = 9·1.04x


Skriv et svar til: PRISINDEKS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.