Matematik

binom - hjælp

03. maj 2020 af dkmat (Slettet) - Niveau: B-niveau

Fra myndighederne i Danmark er kravet til PostNord, at mindst 93% af almindelige breve skal nå frem inden 5 hverdage. I DR-programmet Kontant testede man i foråret 2018, om PostNord levede op til dette. Man sendte i alt 100 almindelige breve på kryds og tværs af landet til/fra 9 forskellige distrikter og på 3 forskellige datoer. Det viste sig, at 82 breve nåede frem til tiden.

Hvad er populationen og stikprøven i undersøgelsen?
Har man gjort sig umage med at udtage en tilfældig stikprøve?
Hvilken type test (dobbeltsidet, venstresidet eller højresidet) er i spil, når nulhypotesen lyder sådan?

Mindst 93% af almindelige breve sendt med PostNord når frem til tiden.

Opskriv H0 og Ha med sandsynligheder.
Undersøg, om man på signifikansniveauet 1% kan forkaste nulhypotesen.
Bestem den kritiske mængde for signifikansniveauet 1%.

Hvilke formler udregninger skal benyttes, og hvordan skal de sættes op.

Opgaven skal laves i nspire. Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2020 af AMelev

Populationen er alle almindelige PostNord breve og Stikprøven er de 100 breve

Pas. Det fremgår ikke, hvilke postdistrikter og hvilke dage, men det har de måske.

Enkelsidet, da H0: p ≥ 93%, hvor p = P(brev når frem i tide).
Kun små stikprøveresultater er kritiske, så testet er venstresidet.

Ha? Hvad er det? Alternativ hypotese? I så fald Ha: p < 93%, men den er da en forudsætning for, at man kan fastlægge testtypen.

Den kritiske mængde skal fastlægges, FØR man kan afgøre, om hypotesen kan forkastes.

Den kritiske værdi k er den største værdi, hvor P(X ≤ k) ≤  α (her 1%)
Med invBinom(α,n,p) returneres den mindste værdi s, hvor P(X ≤ s) > α, så k = s - 1
Den kritiske mængde er K={0,1,...,k}
Hvis testresultatet (her 82) ligger i K, forkastes hypotesen, ellers accepteres den.

Var det nok? Der er også andre muligheder at bestemme k på.


Skriv et svar til: binom - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.