Samfundsfag

Hvordan aflæser man denne? Forstår den ikke (billede vedhæftet)

04. maj 2020 af nikolaistefans - Niveau: A-niveau

Hvad kan der af figur 8.9 udledes om sammenhængen mellem, hvor meget det offentlige i landet forbruger på familie- og børneydelser, og hvor høj uligheden i et land er? I svaret (skriftlig besvarelse) skal der anvendes viden om de tre velfærdsmodeller.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2020 af tckk

Hvis du kigger på de lande der har en lav gini koefficient, uafhængigt af hvor meget de forbruger så er der et tydeligt sammenhæng mellem at de lande der har en universel velfærdsmodel også har en lav ulighed. ALTSÅ eftersom alle er dækket af ydelserne, mindskes indkomstuligheden. 

Hvis vi derefter kigger på de lande der har den selektive velfærdsmodel, her er modtagerne af ydelserne dem som arbejder eller er i nær relation med en der arbejder. Derfor ligger lande som Frankrig og Tyskland, Polen i midten af grafen, eftersom dem der ikke arbejder eller er i nær relation med en der gør, ikke får nogle ydelser. Dette øger altså uligheden ved at dem som arbejder og har en indkomst kan få endnu højere indkomst, mens dem som er arbejdsløse og lignende ikke får ydelser, der kan mindske indkomst uligheden.

Til sidst og selvfølgelig de lande med den højeste gini koefficient har vi de lande med den residuelle velfærdsmodel, her må individet sikre sig adgang til ydelser gennem forsikringer. Staten bidrager kun til med minimale ydelser hvis du ikke har andre muligheder. Det siger lidt sig selv hvorfor disse lande har en høj gini-koefficient.

Håber det hjælper lidt :) 


Skriv et svar til: Hvordan aflæser man denne? Forstår den ikke (billede vedhæftet)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.