Fysik

Astronomi

07. maj 2020 af zainab48 - Niveau: B-niveau

Hej

Hvordan kan man forklare variationen af dagens længde og årstiderne, og hvorfor det ikke kan være afstanden mellem Solen og Jorden der skaber årstiderne og hvorfor der ikke er meget varmt på Nordpolen selvom der kan være dagslys i 24 timer. ud fra dette billede?

Vedhæftet fil: Billede77.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2020 af janhaa

jordas rotasjonsakse heller 23 grader med normalen på jordas baneplan rundt solen


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2020 af SF2020

Jeg har da et bud :) Top of my head...

Der må være tale om Danmark, fordi for lande omkring ækvator er forskellen ikke ret stor. Jordens rotationsakse, også kaldet verdensakse hælder ca 23,5 grader i forhold til lodret. Det gør, at for et land som Danmark ændrer dagsbuen sig ret markant. Ved årets længste dag hælder jorden mod solen (lang dagsbue), og ved årets korteste dag hælder jorden væk fra solen (kort dagsbue). Om sommeren står solen højt (solens stråler spreder sig over et mindre område) og om vinteren står solen lavt (solens stråler spreder sig over et større område).

Det kan ikke være afstanden fordi for det første er forskellen om sommeren og vinteren ikke stor nok, ca. 7% og for det andet er jordens afstand til solen om sommeren faktisk størst.

Der er ikke varmt på nordpolen selvom der kan være dagslys i 24 timer fordi vinklen til solen er så stor at solens stråler spredes over et ret stort område.    


Svar #3
07. maj 2020 af zainab48

mange tak for hjælp til jer begge 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2020 af ringstedLC

#2: Jordens afstand til Solen er størst ved sommer på den nordlige halvkugle.

Nordpolen er oplyst af Solen fra forårs- til efterårsjævndøgn. Der er altså en solopgang og en solnedgang pr. kalenderår.

Nord for den nordlige Polarcirkel (ca. 66.6º N ≈ 2 · hældning) er der mellem 1 og 182½ dage, hvor Solen ikke går ned. Og omvendt-, heller ikke står op. På Polarcirklen er dagene sommersolhverv, henholdsvis vintersolhverv.

På Nordpolen står Solen maksimalt 23.44º over horisonten. Det svarer nogenlunde til solhøjden i Danmark i slutningen af januar måned og den opvarmer derfor tilsvarende pr. time.

Se: https://www.youtube.com/watch?v=DD_8Jm5pTLk


Skriv et svar til: Astronomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.