Geografi

Jordens hældning – Geografi C

18. maj 2020 af Nadi2020 - Niveau: C-niveau

Hvilken rolle spiller jordens hældning for indstråling og globalopvarmning

Skal man så snakke om breddegrader osv. Forstår ikke det med hældning menes der at jorden er rund og det svært for solen at ramme alle steder?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2020 af swpply (Slettet)

Nej, med hædning menes der at jordens rotationsakse hælder 23.5° iforhold til jordens baneplan omkring solen. Det er denne hældning der bl.a. giver årstidernes variation, Krebsens vendekreds samt variationen af længden på nat og dag henover året.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2020 af ringstedLC

Jordens hældning giver en betydelig forskel af indstråling hen over året på de nordligste- og sydligste breddegrader.

Her ses Jorden med sin rotationsakse hvorom den roterer én gang i døgnet. Det er nat i Australien og indenfor et par timer går Solen ned på den arabiske halvø. Men på Sydpolen skinner Solen 24 timer i døgnet; her er det altså sommer. Ergo er det vinter på den nordlige halvkugle, hvilket ses ved, at Nordpolen konstant ligger i totalt mørke.

Hældningen er vinklen mellem aksen og grænsen mellem dag og nat. Grænsen mellem dag og nat står vinkelret på solstrålerne og den såkaldte baneplan.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2020 af ringstedLC

Årstiderne opstår fordi aksens hældning er konstant. Så når Jorden bevæger rundt om Solen i løbet af året, ændres vinklen mellem aksen og baneplanen/solstrålerne.

Billedet i #2 svarer altså nogenlunde til Jorden i "vintersolhverv", fordi denne figurs benævnelser gælder for den nordlige halvkugle, hvor de fleste dansktalende befinder sig.

Selvom Solens stråler konstant belyser polerne ved sommertid, er indstålingsvinklen dog aldrig særlig stor i forhold til vinklen fx ved Ækvator. Da Solens lys har en bestemt intensitet, men ved polerne dækker et større område (skyggerne er lange), bliver effekten pr. m2 mindre.

Den globale opvarmning har mig bekendt ikke direkte noget at gøre med Jordens hældning.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2020 af Capion1


Skriv et svar til: Jordens hældning – Geografi C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.