Matematik

Cirklens ligning

19. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Er der nogen der kan hjælpe mig med vedhæftet opgave? Jeg fik spørgsmål a til at være a = 8, er det korrekt? Jeg har eventuelt brug for hjælp til at løse spørgsmål b. 

Vedhæftet fil: IMG_3238.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2020 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. maj 2020 af peter lind

Det er forkert. Du skal sætte x=2 og y=6 ind i cirklens ligning. Derved fremkommer en ligning i a, som du må løse

brug at (x-b)2 -b2 = x2-2bx


Svar #3
19. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Forstår ikke helt. Kan du eventuelt vedhæfte fremgangsmåden til løsningen


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2020 af AMelev

Sørg lige for at gemme billeder i et læsevenligt format og rimelig størrelse.

Prøv lige at tjekke - det passer da ikke med a = 8. Hvordan kom du frem til det?

#0  Jeg har eventuelt brug for hjælp til at løse spørgsmål b. 

Sig til, hvis du finder ud af, at du har behov for hjælp til b?

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2020 af AMelev

#3 Indsæt x = 2 og y = 6 i cirklens ligning og løs den mht. a.
                                  

Vedhæftet fil:Udklip.JPG

Svar #6
20. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Jeg så et opslag hvor mathon havde løst opgaven. Men forstår stadig ikke ligningen han har opstillet. Hvor kommer a/2 og 3 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2020 af AMelev

Ja, men det er jo til spørgsmål b). Få styr på sp. a) først.

b) Her skal du omskrive cirklens ligning til formen (x - x0)2 + (y - y0)2 = r2.
Derefter skal du så løse ligningen ..... = 25 (da r = 5)
Hvis du skal have hjælp til det, så sig til.


Svar #8
20. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Hov jeg regnede forkert. Kan det passe at a = -2? 

og yes har brug for hjælp til sp. b


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2020 af PeterValberg

#8 Ja, jeg skulle mene, at a = -2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. maj 2020 af PeterValberg

Mht at omskrive cirklens ligning, som nævnes i #7,
så se video nr. 30 på denne videoliste < LINK >

spol frem til 3:30 cirka

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. maj 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll}b)& x^2+ax+y^2-6y=0\\\\& x^2+2\cdot x\cdot \frac{a}{2}+y^2+2\cdot y\cdot (-3)=0\\\\ \textup{kvadratkomplettering:}&x^2+2\cdot x\cdot \frac{a}{2}+\left ( \frac{a}{2}^2 \right )+y^2+2\cdot y\cdot (-3)+(-3)^2=0+\left ( \frac{a}{2} \right )^2+\left ( -3 \right )^2\\\\& \left (x+\frac{a}{2} \right )^2+(y-3)^2=\underset{r^2=5^2}{\underbrace{9+\left ( \frac{a}{2} \right )^2}}\\\\& 9+\left ( \frac{a}{2} \right )^2=5^2\\\\& \left ( \frac{a}{2} \right )^2=5^2-9=16\\\\& \frac{a}{2} =\mp\sqrt{16}\\\\& a=2\cdot \left ( \mp\sqrt{16} \right )\\\\& a=\left\{\begin{matrix} -8\\8 \end{matrix}\right. \end{array}


Skriv et svar til: Cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.