Matematik

Cowbediagrammer

25. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe med vedhæftet opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2020 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2020 af peter lind

sæt yn = 2 På højre side og vis at det bliver 2


Svar #3
25. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

sådan? Vil det så sige at det er et fikspunkt for differensligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2020 af peter lind

ja


Svar #5
25. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Tak!, Hvordan skal jeg så undersøge om det er stabilt?


Svar #6
26. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Anyone?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. maj 2020 af Festino

Differensligningen er karakteriseret ved funktionen

f(x)=-\frac{1}{2}x^2+2x,

idet

y_{n+1}=f(y_n),\;\;\;n=0,1,2,\dots

Man finder fikspunkterne for differensligningen ved at løse ligningen f(x)=x, hvilket giver x=0 og x=2. Et fikspunkt x siges at være stabilt, hvis følgen (y_0,y_1,y_2,\dots) konvergerer mod x, blot startværdien y_0 vælges tilstrækkelig tæt på x.


Svar #8
26. maj 2020 af MARIOO123 (Slettet)

Super Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. maj 2020 af Festino

Cobwebdiagrammet består af grafen for f samt diagonalen y=x indtegnet i et koordinatsystem. Her kan fikspunkterne aflæses som x-værdierne af skæringerne mellem grafen for f og diagonalen.

Til en given startværdi y_0 (f.eks. y_0=3) kan man grafisk finde følgen af y'erne ved i cobwebdiagrammet at indtegne følgende kurve bestående af lodrette og vandrette linjestykker:

Vi starter i (y_0,0) og går lodret op til vi møder grafen for f. Det sker i punktet (y_0,f(y_0))=(y_0,y_1).

Vi fortsætter vandret til vi møder diagonalen. Det sker i punktet (y_1,y_1).

Fortsæt lodret til punktet (y_1,f(y_1))=(y_1,y_2) på grafen for f.

Fortsæt vandret til punktet (y_2,y_2) på diagonalen.

Fortsæt lodret til punktet (y_2,f(y_2))=(y_2,y_3) på grafen for f.

osv.

Hvis 2 er et fikspunkt, vil kurven spiralere ind mod punktet (2,2).


Skriv et svar til: Cowbediagrammer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.