Matematik

grydelapper

03. juni 2020 af Kasperx1738 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg går i stå her. hjælp

Vedhæftet fil: zzz.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2020 af PeterValberg

Jeg indsætter lige dit vedhæftede billede, det gør det nemmere at hjælpe

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2020 af Moderatoren

#0

Hvor går du i stå? Hvad tænker du at gøre? 

Man kan ikke hjælpe dig, hvis du ikke selv gør en indsats.


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2020 af mathon

Hint:
                    60 nøgler garn rækker til 25 par grydelapper.

                    60 nøgler garn koster 6 · 89 kr = 534 kr  (billigst)


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. juni 2020 af Majaaaaa2829202 (Slettet)

Jeg sidder også fast i denne ogpave 


Brugbart svar (1)

Svar #5
04. juni 2020 af Moderatoren

#4

Nå, troede, at du havde styr på det?

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1965387#1965399

Du kan bare skrive i din egen tråd, hvis det er. Skriv hvor du sidder fast.


Brugbart svar (2)

Svar #6
04. juni 2020 af AMelev

Der er en grusom masse hvis'er i og en del gyldige svar til denne opgave.

Hvis der ikke skal være garn tilovers, skal hun hækle et antal, som 5 går op i, da 120/50 = 12/5.
I det følgende forudsættes, at alt det købte garn skal bruges.

Til 5 sæt skal der bruges 12 nøgler
12 nøgler kan købes for (89 + 2·12.95) kr = 114.90 kr
x "5-sæt" koster 114.90·x kr, for x = 1, 2, 3, 4
5  "5-sæt" koster 534 kr, jf #3

Hvis hun kan sælge til p kr. pr sæt, er fortjenesten/kr 5·x·p -114.90·x, for x = 1, 2, 3, 4 og
25·p - 534, for x = 5

Lav et regneark med x-værdierne 1, 2 osv. i B1 - F1 og pris pr. sæt 40, 41, .... , 80 i A2 - A42 
I B2 beregnes fortjenesten "=5*B$1*$A2-114.90*B$1". Denne formel kopieres til C2-E2
I F2 skrives "=25*A2-534"
Så kopieres B1-F1 hele vejen ned

Find så for hver af de 5 x-værdier de stk.priser p, Lea skal forlange for at tjene ca. 500 kr.

Inden hun går i gang, bør hun nok undersøge markedet bedre - en stk.prisvariation på 40-80 kr synes ikke helt troværdig (og så er hæklede grydelapper i øvrigt ikke garnprisen værd).

Vedhæftet fil:Leas grydelapper.xlsx

Brugbart svar (1)

Svar #7
06. juni 2020 af mathon

Kort:
          Da 60 nøgler garn uden spild rækker til 25 par grydelapper med en udgift på 6 · 89 kr = 534 kr
          skal Lea blot sælge de 25 par grydelapper for mindst (534 + 500) kr = 1034 kr for at tjene de
          ca. 500 kr som opgaven kræver.

          Minimumssalgsprisen pr. grydelappe-par skal derfor være (1034 kr) : 25 = 41.36 kr.

          Dit prisforslag P i hele antal kroner for at tjene ca. 500 kr kan derfor i intervallet 40 - 50 kr f. eks. være 
          42 ≤ P ≤ 45 kr.


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. juni 2020 af mathon

          grydelappe-par \small \xrightarrow[]{\textbf{b\o r v\ae re}} grydelap-par


Brugbart svar (2)

Svar #9
06. juni 2020 af Soeffi

#0. Mit forslag. Hun køber garnnøgler 10 ad gangen og ser på, hvor mange par grydelapper, som der skal sælges for at komme over 500 kr. i overskud. Det siger sig selv, at det mest fordelagtige er at sælge til 80 kr. pr. par. 

Nedenstående er en grov beregning. Der kan afrundes til hele tal og regnes på antal nøgler mellem de 10 hele nøgler for at gøre det mere præcist.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juni 2020 af Majaaaaa2829202 (Slettet)

Tusind tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. juni 2020 af Soeffi

#9. På tegningen nedenunder er vist løsning i Excel og overslagsberegning i Geogebra

I Excel gerner man ud, hvad der sker mellem 20 og 30 garnnøgler. 22 Garnnøgler giver det ønskede. Dette regnes så om til at helt antal par af grydelapper, der er 9.

I Geogebra tegnes dels to trappekurver: een for udgifter + 500 kr. pr. 10 garnnøgler (rød) og een for indtægten på grydelapper når salgsprisen er sat til 80 kr. pr. par (blå). Det ses, at den blå kurve overstiger den røde efter 20 garnnøgler. Derudover er tegnet to rette linjer, hvor der ikke er taget hensyn til heltals-afrunding. Disse krydser hinanden for x = 20,46, dvs. for at finde det rigtige antal garnnøgler skal man regne videre fra 20 eller 21. Samme beregning som i Excel.


Skriv et svar til: grydelapper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.