Fysik

Fysik/kemi hjælp

11. juni 2020 af AK0103 - Niveau: 9. klasse

Hej er der nogen der kan hjælp med at svare på et arbejdsspørgmål? Jeg har søgt lidt rundt men ikke kommet rigtig frem til noget

Spørgsmålet: Hvordan kan man måle vandets renlighed og vil pH-værdien være nok til at teste for bakterier og andet snavs?  


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2020 af janhaa

biologisk kemi


Svar #2
11. juni 2020 af AK0103

Janhaa, kan evt uddybe svaret???

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2020 af Jones2929

Vandets renlighed: prøv at søge på vandløbsundersøgelser. Man kan undersøge vandets dyr og andet indhold som et mål om, hvor rent det er. Lidt kort så handler det om meget om hvilke dyr man kan finde. Nogle dyr/insekter kræver mindre rent vand og mindre ilt end andre, så det kan bruges som et pejlemærke for renlighed.

Om pH - værdi: det her er lidt oppe på gymnasialt niveau, men du vil på et tidspunkt lære, at vand altid har en opløsning af oxonium \left [ H_3O^+ \right ] og hydroxid \left [ OH^- \right ]., som giver følgende:

\left [ H_3O^+ \right ]*\left [ OH^- \right ] = 1,0*10^{-7}M*1,0*10^{-7}M = 1,0*10^{-14}M^2

Det er lidt svært at forklare, men det udtrykker, at der altid er så mange formelenheder af H3O^+ og OH^- i alle opløsninger af vand

Hvis der er lige meget af begge, er pH = 7 (svarer til rent vand).

Hvis der er mere H3O^+ end OH- er pH mindre end 7 (begynder at blive syrlig)

Hvis der er mere OH^- end H3O^+ er pH større end 7 (begynder at blive basisk).

pH - værdi ER IKKE NOK TIL AT TESTE FOR BAKTERIER OG ANDET SNAVS. Vand skal helst have en pH - værdi på 7, men kan godt være dårligt, selv hvis den ligger deromkring. Derfor skal man undersøge f.eks. dyrelivet som en sundhedsindikator.

Håber, at det hjælper?


Skriv et svar til: Fysik/kemi hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.