Matematik

Brøkregning

22. august 2020 af UCL (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har forsøgt at finde frem til hvordan man regner en samlet brøk ud, men jeg har kun fundet frem til hvis det er 2 brøker man skal lægge frem eller trækker fra hinanden.  Tak for hjælp

Kan i hjælpe mig med hvad jeg skal gøre med sådan et stykke:

27a+ 6a

   9a


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2020 af StoreNord

Reducèr tælleren.


Svar #2
22. august 2020 af UCL (Slettet)

Kan man godt sige tælleren er 33a så


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2020 af StoreNord

Ja


Svar #4
22. august 2020 af UCL (Slettet)

Men man skal selvfølgelig forkorte den mere end ikke

33a

9a


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. august 2020 af StoreNord

Ja. Så meget som muligt.


Svar #6
23. august 2020 af UCL (Slettet)

Kan man godt bare skrive at   

11

3               vedsiden af 


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. august 2020 af ringstedLC

#4:

\begin{align*} \frac{33a}{9a} &= \cfrac{\cancel{33}^{\,?}\cdot \cancel{a}}{\cancel{9}^{\,?}\cdot \cancel{a}} =\frac{11}{3} \\\\ \text{eller}: \\ \frac{27a+6a}{9a} &= \frac{a \cdot (27+6)}{9a} \\ &= \frac{\cancel{a} \cdot 33}{\cancel{a}\cdot 9} \\ &= \cfrac{\cancel{33}^{\,?}}{\cancel{9}^{\,?}}=\frac{11}{3} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. august 2020 af mathon

           \small \small \begin{array}{lllll}\textup{eller} \\& \frac{33a}{9a}=\frac{3\cdot 11\cdot a}{3^2\cdot a}=\frac{11\cdot a^1\cdot a^{-1}}{3^{-1}\cdot 3^{2}}=\frac{11\cdot a^{1-1}}{3^{-1+2}}=\frac{11\cdot a^0}{3^1}=\frac{11\cdot 1}{3}=\frac{11}{3}=\frac{9}{3}+\frac{2}{3}=3\tfrac{2}{3} \end{array}


Skriv et svar til: Brøkregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.