Matematik

Lineære funktioner

27. august 2020 af Antoncolding - Niveau: A-niveau

En lineær sammenhæng har hældningskoefficienten 12, og grafen går gennem punkterne (2, y2) og (5, 32).

Bestem y2.

Jeg forstår ikke denne lineær sammenhæng og hvordan man skal beregne den?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2020 af OliverHviid

Hvis man ønsker at finde a, dvs. hældningskoefficienten i en lineær funktion, så kan man anvende formlen 

a=Δy/Δx altså a=(y2-y1)/(x2-x1)

I dit tilfælde kender du allerede a, og du kender begge x-værdier og én y-værdi. Du skal derfor isolere y2 og indsætte dine kendte værdier.


Svar #2
27. august 2020 af Antoncolding

Hvad er svaret så?? Og skal man sætte den ind i en graf eller??


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. august 2020 af OliverHviid

Som sagt så starter du med at isolere y2:

a=(y2-y1)/(x2-x1) ⇔

a(x2-x1)=y2-y1 ⇔

y2=a(x2-x1)+y1

Herefter indsætter du dine kendte værdier, altså a=12, x1=5, x2=2 og y1=32

y2=12(2-5)+32=

y2=...


Svar #4
27. august 2020 af Antoncolding

Hvad bliver b så??


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2020 af OliverHviid

Du har y=ax+b

og hermed

b=y-ax

Vælg ét af dine punkter, f.eks. (x1, y1) og indsæt i ovenstående udtryk.


Svar #6
27. august 2020 af Antoncolding

og hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. august 2020 af OliverHviid

Hvis vi f.eks. tager (x1, y1), så indsæt x1, y1 og a i formlen og find b, dvs.

b=y1-ax1

b=32-12*5

b=...


Skriv et svar til: Lineære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.