Matematik

lineær Differentialligning

31. august 2020 af DeepOcean - Niveau: A-niveau

Hej Alle.

Jeg sidder og læst om lineaæt differentialligninger og lidt tvivler om jeg har forstår det rigtigt eller ej:

som der står Lineær differentialligninghar føglende form:  \frac{dy}{dx} + h(x)y = g(x) , 

er det sådan at hvis en diff-L har ikke y så den er ikke lineær ? for eksempel:  y` =2x +1   er ikke lineær ?? eller hvordan ??

Er     y`` +xyy` +y = 0 er lineær diff-L ?

Er  y```` = 0 er lineær diff -L ?

håber at nogle vil forklare det .

Tak på forhånden 


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2020 af AMelev

Se dette link

  \frac{dy}{dx} + h(x)y = g(x) , 
Dette er en linær differentialligning af 1.orden pga. y' er højeste ordens afledet.

 for eksempel:  y` =2x +1   er ikke lineær ?? eller hvordan ??
Der er principielt ikke noget til hinder for, at h(x) = 0, men man vil nok ikke i praksis behandle den som en lineær differentialligning

Er     y`` +xyy` +y = 0 er lineær diff-L ?
Nej jf. linket i starten

Er  y```` = 0 er lineær diff -L ?
Ja, det er er en linær differentialligning af 4.orden, men en temmelig simpel en af slagsen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2020 af peter lind

En lineær differentialligning betyder at den er lineær i y, så enhver lineær differentialligning kan skrives på formen

a(x)y'' + b(x)*y' +c(x)y+d(x) = 0

Det kan udvides til en vilkårlig orden

Koefficienten til mindst en af y(n) skal være forskellig fra 0


Svar #3
31. august 2020 af DeepOcean

Tak for jeres gode forklaring
Kan i også forklare , hvor bruges DIff-L i praksis
I vores hver dag ? Måske kan i komme med et par gode elsampler
Tak for det

Brugbart svar (1)

Svar #4
31. august 2020 af peter lind

Fysik som eksempel Newtons 2. lov som sig m*a = m*x'' =  kraften. Radioaktivt henfald N' = k*N

I biologi  vækst = k*x' - konstant


Svar #5
31. august 2020 af DeepOcean

Mange tak

Skriv et svar til: lineær Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.