Matematik

Permutationer og kombintioner

09. september 2020 af Signekas - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har denne opgave for, og vil gerne finde ud af hvordan jeg kan lave den i maple, uden skrive 1-365 ind. 

Jeg har vedhæftte opgaven og vdehæfter også et billede i kommentaren, hvordan jeg havde tænkt man skulle gøre, jeg får bare slet ikke det rigtige svar .:)

På forhånd tak.


Svar #1
09. september 2020 af Signekas

Løsningsforslaget vha. formlen: n!/k!(n-k)!


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2020 af peter lind

Tænk på tippet

Du skal antage at de ikke har samme fødselsdag.

Den første har kan vælge mellem 365 dage

den næste kan vælge mellem 364 dage

nummer 3 kan vælge mellem 363 dage o.s.v.


Svar #3
09. september 2020 af Signekas

Vi er lige startet på emnet i dag, så har ikke så godt styr på det endnu. Er det muligt du kan forklare det på en anden måde? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2020 af Soeffi

#0. Svaret er:

1-\frac{365!}{345!\cdot 365^{20}}=0.41

Forklaring: Sandsynligheden for, at mindst et par har fødselsdag samme dag, er lig med 1 minus sandsynligheden for at ingen har fødselsdag den samme dag. Sandsynligheden for at ingen har fødselsdag den samme dag kan findes på følgende måde:

Den første person kan frit vælge sin fødselsdag mellem de 365 dage på et år. Sandsynlighed for ikke at vælge samme dag som en anden: 365/365.

Den næste skal så vælge en dag. Sandsynlighed for ikke at vælge samme dag som en anden: 364/365.

Dette fortsætter ned til den 20. som kan vælge mellem 365 - 20 + 1 = 346 dage. Sandsynlighed: 346/365.

Sandsynligheden for, at ingen har fødselsdag samme dag, er derfor:

(365/365)·(364/365)·(363/365)·(362/365)···(346/365) = 

(346···365)/36520 = 

(1·2·3···345)·(346···365)/[(1·2·3···345)·36520] = 

365!/(345!·36520)


Svar #5
09. september 2020 af Signekas

Mange tak for hjælpen Soeffi. Det gav rigtig god mening :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2020 af Soeffi

#4.

Fomlen kan også skrives: 

1-P(365,20)/365^{20}

hvor P står for permutation. 


Skriv et svar til: Permutationer og kombintioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.