Fysik

Karakteristikker

29. september kl. 22:02 af kreativ8 - Niveau: B-niveau

Jeg ved, at resistor følger Ohms lov. 

Men gør en glødelampe og en diode også? Hvordan kan jeg se om disse 2 komponenter følger Ohms lov eller ej? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september kl. 22:21 af peter lind

En glødelampe gør men en diode gør ikke. du skal lave nogle målinger  med spændinger og strømstyrker. Derefter skal du lave kurver over spændninger og strømstyrker og se om det bliver rette linjer gennem (0, 0). Du skal dog passe på. Glødlampens modstand er temeraturafhængig og hvis du måler over et tilstækkeligt lille område bliver næsten alt rette linjer


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september kl. 22:23 af BirgerBrosa

0# Ved du hvordan en diode fungerer?

Svar #3
29. september kl. 23:07 af kreativ8

Jeg ved ikke hvordan en diode fungerer :((

Brugbart svar (1)

Svar #4
30. september kl. 00:20 af ringstedLC

Navnet diode er en sammentrækning af di (≈ to) og elektrode (≈ elektr. tilslutning). Det er altså en komponent med to elektroder. Den ene benævnes anode og den anden katode.

Hvis dioden forsynes med + til anoden og - til katoden vil den lede strøm, når spændingen overstiger ca. 0.5 V for en siliciumdiode. Spændingen over dioden stiger højest til ca. 0.7 V, uanset hvor meget strøm, der løber igennem den. Dioden fungerer altså stort set som en kontakt; ingen strøm, når den er slukket (0 ≤ V <0.5) og (meget) strøm, når den er tændt (0.5 ≤ V ≤ 0.7).

Hvis dioden forspændes omvendt, altså med + til katoden, er strømmen 0 A. Man siger, at den er forspændt i spærreretningen fordi der spærres for strøm.

Dioder bruges til mange ting. Fx monteret i serie med en af batteriklemmerne i en bærbar radio sikrer den imod at batterierne isættes forkert og derved kunne ødelægge resten af elektronikken i udstyret, da dette normalt ikke tåler omvendt forspænding.


Skriv et svar til: Karakteristikker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.