Fysik

Bølgelængder af emissions -og absorptionslinjer

30. oktober 2020 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har denne her opgave, jeg har brug for hjælp til b.
Jeg har lavet a:
a)
Formel E=h*(c)/(λ)
fra grundtilstand til pøverst:
λ=6,71351*10-7 m

fra grundtilstand til pnederst:
λ=3,23438*10-7 m

Fra grundtilstand til d:
λ=3,1928*10-7 m

b) Beregn de bølgelængder i emissionsspektret, der svarer til overgange mellem de viste energiniveauer.
Her er jeg i tvivl.
Tænker, at det jo blot er at bytte rundt på tallene for E:
for eksempel i a fik jeg for grundtilstan til pøverst:
E=-3,54 eV - (-5,39 eV) = 1,85 eV
så: λ = 4,14*10-15 eV*s * (3,00*108 m/s)/(1,85 eV) = 6,71351*10-7 m

Så tænkte, at det derfor skulle gøres sådan:
E=-5,39 eV - (-3,54 eV) = -1,85
så: λ = 4,14*10-15 eV*s * (3,00*108 m/s)/(-1,85 eV) = -6,71351*10-7 m

Siden det giver en negativ bølgelængde må det jo betyde, at jeg gør noget forkert. Er der nogen der kan hjælpe?

Link til opgave: https://fysikab2.systime.dk/?id=c1241 

Vedhæftet fil: fysik opgave 2.14.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2020 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2020 af mathon

        \begin{array}{lllr} h\cdot c=1239.84\;eV\cdot nm\\\\1s\rightarrow 1p&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-3.54\;eV-(-5.39\;eV)}&=&670.184\;nm\\\\ 1s\rightarrow 1d&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-1.50\;eV-(-5.39\;eV)}&=&318.725\;nm\\\\ 2s\rightarrow 2p&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-1.55\;eV-(-2.01\;eV)}&=&2695.304\;nm \end{array}


Svar #3
30. oktober 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#2

        \begin{array}{lllr} h\cdot c=1239.84\;eV\cdot nm\\\\1s\rightarrow 1p&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-3.54\;eV-(-5.39\;eV)}&=&670.184\;nm\\\\ 1s\rightarrow 1d&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-1.50\;eV-(-5.39\;eV)}&=&318.725\;nm\\\\ 2s\rightarrow 2p&\lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\Delta E}=\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{-1.55\;eV-(-2.01\;eV)}&=&2695.304\;nm \end{array}

Det skal jo gå omvendt? det skal være f.eks. fra 2p -> 2s eller 1d -> 2p?
Hvorfor regner du det med nm? Alle tal og enheder passer jo i forvejen med, at man ville få bølgelængden i meter. Det er vel unødvendigt ekstra arbejde? Eller bør man altid angive bølgelængder i nm?


Svar #4
30. oktober 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

Er der slet ingen der kan hjælpe med b?


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. november 2020 af mathon

                     \small \small \lambda =\frac{1239.84\;eV\cdot nm}{\left | \Delta E \right |}


Skriv et svar til: Bølgelængder af emissions -og absorptionslinjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.