Matematik

Optimering

09. november 2020 af merefortabtendfortabt - Niveau: A-niveau

Halløj 

Jeg er simpelthen på så bar bund med denne opgave i min matematik aflevering. 
Jeg har prøvet mig frem med 1000 ting, men intet af det giver mening.
Er der så måske en venlig sjæl som vil forklare mig hvad søvsen jeg skal gøre, for forstår absolut hat...
OBS: det omhandler både opgave a og b

Tusind tak på forhånd:)))


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2020 af ringstedLC

a) Opstil et udtryk for anlæggets areal. Sæt det lig med det oplyste areal, isoler og indsæt i arealet for græsplænen. Så er der kun x i det udtryk, - altså en funktion af x.

b) Bestem maksimum af arealfunktionen.


Svar #2
09. november 2020 af merefortabtendfortabt

a) Kan det passe, at det bliver til
x · y = 1800
x = 1800/y

Men skal jeg ikke også tage hensyn til at det jo kun er græsplænen der bliver spurgt til? Altså skal jeg ikke trække det der 3 og 5 fra?

b) Kan det passe, at jeg skal tage det bestemte integrale, og så løse for den øvre grænse

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2020 af ringstedLC

 Jo, selvfølgelig. Der skelnes mellem anlægget (1800 m2) og græsplænen.

Kom nu; det er vel ikke første gang, at du skal finde maksimum af noget, der lugter af et 2. gradspolynomium. Toppunkt, differentiering eller et grafisk værktøj, hvor du så skal huske en beskrivelse af hvad, du har gjort.


Svar #4
09. november 2020 af merefortabtendfortabt

a) Bliver det så til x = (1800-(5+3)2)/y ?
Så ligner det jo et 2. gradspolynomium, som så kan tegnes i eks. NSpire, og så kan jeg finde toppunktet og dermed maksimum?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2020 af ringstedLC

\begin{align*} A_{anl\ae g}=1800 &= (x+2\cdot 5)\cdot (y+2\cdot 3) \\ x &=\;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2020 af ringstedLC

#5: Rettelse:

y=\;?


Svar #7
10. november 2020 af merefortabtendfortabt

y = (1800/(x+2*5))-2*3
y = (1800/x+10)-6

Svar #8
10. november 2020 af merefortabtendfortabt

#5

\begin{align*} A_{anl\ae g}=1800 &= (x+2\cdot 5)\cdot (y+2\cdot 3) \\ x &=\;? \end{align*}


Håber der er en der kan svare på det sidste spørgsmål...
Men hvorfor er det at jeg skal plusse med henholdsvis 2·5 og 2·3 
Synes det giver mere mening, hvis jeg skal trække fra...


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2020 af ringstedLC

Anlægget er større end plænen. Derfor er x · y + bedene + stierne = 1800


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.