Matematik

2gradspolynomium

10. november 2020 af UCL (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bestemme rødderne

Skal jeg vha. diskriminantformlen bestemme a og b 

f(x)=2·(x-1)·(x+3)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

Du skal ikke gå over åen efter vand! Brug nulreglen, der siger, at hvis et produkt er 0, er mindst én af faktorerne 0.


Svar #2
11. november 2020 af UCL (Slettet)

 er der korrekt at a, b og c er givet ved disse koordinater ;   a: x2, b: 2x2, C:  x3

d= 2x^2-4*x^2*x^3


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

Nej. a er ikke x2, b er ikke 2x2 og c er ikke x3. d er også forkert.

Du har ikke brug for a, b, c og d. Du skal finde de x-værdier, der bevirker, at f(x) er 0.

Her er det nemmest at bruge nulreglen. 2(x-1)(x+3) er et produkt med tre faktorer. Den første er 2. Den kan der ikke gøres noget ved. Den næste er (x-1). Den kan være 0. Det kræver, at x=1, for så har man 1-1 = 0. Prøv selv den tredie faktor.


Svar #4
11. november 2020 af UCL (Slettet)

betyder det at : a , er 2, b er x=1(hvorfor minusser man med 1) og c 3-3?


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. november 2020 af ringstedLC

Nulreglen:

\begin{align*} 0 &= a\cdot b\Rightarrow a=0 \vee b=0 \\ f(x)=0 &= 2\cdot (x-1)\cdot (x+3) \\ 0 &= (x-1)\cdot (x+3) \\ &\Rightarrow \left\{\begin{matrix} x-1=0\Rightarrow x=\;1\\ x+3=0\Rightarrow x=-3 \end{matrix}\right. \end{align*}

eller formel (82):

\begin{align*} f(x) &= a\cdot (x-x_1)\cdot (x-x_2) \\ f(x) &= 2\cdot (x-1)\cdot (x+3) \\ &\Rightarrow \left\{\begin{matrix} x_1=\;1\\ x_2=-3\\ a=2 \end{matrix}\right. \end{align*}

og hvis du vil/skal bestemme koefficienterne:

\begin{align*} f(x) &= 2\cdot (x-1)\cdot (x+3) \\ &=2\cdot \left ( x^2+3x-x-3 \right ) \\ &=2x^2+4x-6 \end{align*}


Svar #6
11. november 2020 af UCL (Slettet)

Jeg er stadig ved at forstå nulreglen, og jeg vil gerne forstå det sidste om koefficienterne. Er det : 2*(x-1)*(x-3) = 2*(x^2+3x-x-3) hvordan får vi x^2, og hvordan får vi -x -3?

Brugbart svar (1)

Svar #7
11. november 2020 af ringstedLC

Man ganger hvert led i parenteserne med hinanden:

(a+b)\cdot (c+d)=ac+ad+bc+bd


Brugbart svar (1)

Svar #8
11. november 2020 af ringstedLC

Nulreglen; kan du få 0 ved at gange to tal, der er forskellige fra 0? Nej, mindst det ene må være 0.


Svar #9
11. november 2020 af UCL (Slettet)

Men jeg er nok stadig ikke helt med på hvordan :

2*(x-1)*(x+3)=

2(x^2 + 3x -x-3) Jeg forstår godt at leddene skal ganges med hinanden, men jeg er ikke helt med på hvordan vi får det skrevet i parentsen


Svar #10
11. november 2020 af UCL (Slettet)

Jeg spørger lige igen #5

Hvordan kan det i parentesen give>

2x2 + 4x - 6.

jeg ved jeg ikke fatter det her , men hvordan får man 4x og 6 og siger man 2 * x2  = 2x2


Brugbart svar (1)

Svar #11
12. november 2020 af Anders521

#5 Hvis jeg skal forstå omskrivningen fra 2·(x-1)·(x+3) til 2·(x2 + 3x - x - 3), er det klart, at 2-tallet er uberørt, fordi det i begge tilfælde står der " 2·( ". Altså er den første omskrivning fra (x-1)·(x+3) til x2 + 3x - x - 3. Ifølge indholdet i #7 kan man bruge reglen

                                                          (a+b)·(c+d) = a·c + a·d + b·c + b·d.

Men den ligner ikke helt vores problem (x-1)·(x+3), idet faktoren x -1, har et minus-tegn, og det er der ikke i reglen. Desuden står a, b, c og d i reglen - fire forskellige ting! Men hvis vi omskriver reglen, så den ligner vores problem, dvs.:

                                                          (a-b)·(a+d) = a·a + a·d - b·a - b·d

er a reglen den samme som x i vores problem, og der er også et minus-tegn i faktoren a-b. For at gøre den nye regel mere "håndterbart" skriver vi

                                                            (a1-b)·(a2+d) = a1·a2 + a1·d - b·a2 - b·d.

Hvis vi gør det samme med vores problem får vi

                                                             (x1-1)·(x2+3) = x1·x2 + x1·3 - 1·x2 -1·3.

Vi husker at x1 = x2, hvilket er bare x så, hvad der står på højresiden af lighedstegnet er nu

                                                             x·x + x·3 - x - 3 = x2 + 3x - x - 3.

hvilket er præcist det udtryk vi gerne vil nå frem til. Ganger vi 2-tallet på, vil vi få

                                                                        2·(x2 + 3x - x - 3)

Opsummering: nu kan vi se, hvordan vi går fra 2·(x-1)·(x+3) til 2·(x2 + 3x - x - 3).


Svar #12
12. november 2020 af UCL (Slettet)

Tak for et virkelig uddybende svar. Men så mangler jeg lige nu at finde ud af, hvordan parentesen hvor du har opsummeret det hele bliver til : 2x2 + 4x - 6.

Samt betyder det at jeg har fundet rødderne af funktionen? eller skal jeg finde diskriminanten også


Brugbart svar (1)

Svar #13
12. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

2*(x2+3x-x-3) = 2*(x2+2x-3) = 2*x2+ 2*2x-2*3 = 2x+4x-6.


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

Bogstaverne a,b,c og d er blevet brugt i mange forskellige betydninger her i tråden. Det er noget rod!

Så vidt jeg kan se af #2, tænker trådstarter på ax2+bx+c=0. I så fald er a=2, b=4 og c=-6.


Svar #15
12. november 2020 af UCL (Slettet)

TAK. Jeg håber virkelig jeg bliver bedre til at reducere.

Når der står bestem rødder i f. Er det så vigtigt at jeg også bestemmer koefficienterne og reducere udtrykket som du i # 5


Brugbart svar (1)

Svar #16
12. november 2020 af Anders521

#12 Det er uvist, hvad er sker efter omskrivningen til 2·(x2 + 3x - x - 3) i #5. Men som der skrives i #13, kan der være tale om reducering i antallet af led inde i parenteserne, dvs. fra x2 + 3x - x - 3 til x2 + 2x - 3. Vi er gået fra 4 led til 3 led ved at betragte differensen 3x - x, hvilket er det samme som x+x+x - x. Det giver dig selvfølgelig x+x eller 2x, som står i den nye omskrivning. 

Dvs. du har 2·(x2 + 2x - 3) og ganger du 2-tallet på hvert led inde i parentesen, får du det ønskede udtryk.

Men, men, men,... omskrivningerne betyder IKKE, at du har fundet rødderne til funktionen f. 


Svar #17
12. november 2020 af UCL (Slettet)

Okay. Nu spørger jeg nok ret dumt, men er rødderne ikke 1 og -3  som vist i #5. Ellers har jeg virkelig ikke forstået så meget af den her opgave endnu


Brugbart svar (1)

Svar #18
12. november 2020 af Anders521

#15 For at bestemme rødderne til f herfra, kan du bruge formlen 

                                                     x = (1/2a)·(-b ± √D), hvor D = b2 -4·a·c

Bemærk dog, at grunden til at funktionen f er skrevet som f(x) = 2·(x-1)·(x+3) og ikke f(x) = 2x2+4x-6, skyldes nok at opgavestilleren vil, at du bruger nulreglen og ikke formlen ovenfor. Opgaven er højst sandsynligt en øvelse i at se om du forstår og kan bruge nulreglen.


Brugbart svar (1)

Svar #19
12. november 2020 af Anders521

#17 Ja!!! Rødderne er 1 og -3  

Godnat ;-)


Svar #20
12. november 2020 af UCL (Slettet)

Er diskriminanten d :    

d= 4^2-4*2* -6=16-8-6≈     2 

og 

x1= -4-√ 2             2*2      ≈√2    


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.