Matematik

Hvad er d/dx?

17. november 2020 af Alrighty - Niveau: B-niveau

Jeg kan se at f '(x)=dy/dx men hvad er d/dx så? Og hvad står d for?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2020 af Anders521

#0 Det kaldes for en differentialoperator. For en beskrivelse se din tidligere tråd.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2020 af AMelev

\frac{dy}{dx} er en notation for f '(x), når y = f(x). Det kan også skrives som \frac{d}{dx}f(x), som du måske kender fra dit CAS-værktøj.

\frac{d}{dx} alene giver ikke mening. Der skal bagved angives den funktion, der skal differentieres.
\frac{d}{dx}f(x)=f'(x),\: \frac{d}{dx}g(x)=g'(x),\: \frac{d}{dx}h(x)=h'(x),\: \textup{osv}.
Man kan  også skrive det som
\frac{df}{dx}(x)=f'(x),\: \frac{dg}{dx}(x)=g'(x),\: \frac{dh}{dx}(x)=h'(x),\: \textup{osv}.

dx og dy (og df, dg og dh) kaldes differentialer og kan opfates som bitte-bitte-små (≈ 0) x-tilvækster hhv. y-tilvækster, men de har ikke en rigtig betydning og kan ikke stå alene.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2020 af Anders521

#2 Jeg er uenig med, at operatoren alene ikke giver mening. Det svarer til at sige, at en funktion f alene ikke giver mening med mindre, man angiver den variabel f er afhængig af, f.eks. f(x), f(t), f(u), osv.. 


Svar #4
18. november 2020 af Alrighty

Hvordan finder jeg d?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2020 af AMelev

#3 Enig, men mit svar var formuleret i forhold til niveauet.

#4 Du kan ikke finde d. Det er ikke et tal i denne sammenhæng.

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2022 af Karl12345679

svar til opg.5.1 FP9 2021

d/dx (0,05x^2)=2*0,05x^2-1x

d/dx (-7x)=-7

0=0,10x-7

x=70


Skriv et svar til: Hvad er d/dx?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.