Matematik

Lineær algebra

17. november 2020 af K22 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. 

Jeg har brug for hjælp til denne opgave. Meningen var, at det skulle skrives som matric, men da jeg ikke ved, hvordan man skriver det ind i tråden, har jeg skrevet det som et ligningssystem. Indtil videre er jeg kommet frem til følgende:

x_1 + x_2 * 0 + x_3 * 0 + x_4 * 0 = 1

x_1 * 0  + x_2 + x_3 + x_4 * 0 = 2a + 4

x_1 * 0 + x_2  * 0 + x_3 + 1/6x_4 = (3a + 3)/6

x_1 * 0 + x_2 * 0 + x_3 * 0 + x_4 * 0 = a-1

Hvis man kigger på sidste ligning, skal a være lig 1. Men er det nok? Og hvis ikke det er nok, hvordan kan jeg reducere yderligere?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Ja, a = 1 ellers er sidste ligning inkonsistent og ligningssystemet har ingen løsninger.


Svar #2
17. november 2020 af K22

Skal matricen reduceres yderligere eller er det nok at skrive det, som jeg har gjort?

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Den matrix du har skrevet op herinde er forkert reduceret. Jeg ved ikke hvordan du er nået frem til den. Men det er lige meget når du har fundet den værdi for a hvor er der løsninger.

Indsæt a = 1 i den oprindelige matrix og udfør rækkeoperationer igen så kommer du frem til løsningen på ligningssystemet.


Svar #4
17. november 2020 af K22

Men er det ikke meningen, at man først skal bruge gauss elimination og herefter komme frem til, at a skal være lig 1, så man kan vise fremgangsmåden?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Det har du da også. Du har vist at a=1 ellers er sidste ligning inkonsistent.


Svar #6
17. november 2020 af K22

Du skrev, at den var forkert reduceret. Nu har jeg ændret lidt på det og er kommet frem til følgende:

x_1 + x_2 + x_3 + x_4 * 0 = 1

x_1 * 0 - x_2 + x_3 * 5 + x_4 = a - 1

x_1 * 0 - x_2 * 2 + x_3 * 4 + x_4 = a - 1

x_1 * 0  + x_ 2 * 0 + x_3 * 0 + x_4 * 0 = a - 1 

Er den korrekt reduceret eller skal jeg reducere yderligere?


Svar #7
17. november 2020 af K22

Eller glem det jeg skrev i 6#. Det er ikke reduceret færdigt. 


Skriv et svar til: Lineær algebra

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.