Matematik

Har det svært ved at regne denne ligning ud

18. november 2020 af dubroV (Slettet) - Niveau: B-niveau

t*(t-3)+5*(-2)=-1

Jeg har det svært ved at løse denne ligning. Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2020 af Moderatoren

Skriv hvad du gør, så kan man hjælpe dig


Svar #2
18. november 2020 af dubroV (Slettet)

Indtil videre har jeg gjort det her. 

t*(t-3)+5(-2)=-1

t^2-3t+5*(-2)=-1

t^2-3t-10=-1

t^2-3t-9=0

Derefter er jeg ikke sikker på hvad jeg skal.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

#0 

Det er en en andengradsligning på formen:

ax2+bx+c=0 , a≠0

Link til nyttig hjælp:

https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/ligninger/andengradsligningen


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. november 2020 af mathon

                      \small \small \begin{array}{lllll} t\cdot (t-3)+5\cdot (-2)=-1\\\\ t^2-3t-10=-1\\\\ t^2-3t-9=0\\\\ 1\cdot t^2+(-3)t+(-9)=0\\\\\\ \begin{array}{lll} a=1\\b=-3 \\ c=-9\\\\d=(-3)^2-4\cdot 1\cdot (-9)=9+36=45=3^2\cdot 5\\\\\sqrt{d}=\sqrt{3^2\cdot 5}=3\sqrt{5}\\\\\\ t=\frac{-(-3)\mp3\sqrt{5}}{2\cdot 1}\\\\ t=\left\{\begin{matrix}\frac{3-3\sqrt{5}}{2 }\\\frac{3+3\sqrt{5}}{2 } \end{matrix}\right. \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Har det svært ved at regne denne ligning ud

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.