Fysik

Partikelstråling

06. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvad er partikelstråling, forklar gerne så det er let at forstå det.


Svar #2
06. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Sætter pris på din store hjælp.

Hvad er "kontinuert emission" ?

Er det ikke også noget med at der kommer skadelige partikler fra brændeovn, stearinlys, udstødnignsrøret?

Radioaktive kilder henfalder så de kan få stabiliseret kernen igen ved udsendelse af stråling i form at partikler.

Hvad forstås ved "frekvens" i forbindelse med elektromagnetiske spektrum?


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. december 2020 af mathon

Frekvens betyder antal pr tidsenhed.

Antallet af det, man tæller, pr. tidsenhed.

I forbindelse med EM-stråling er det antal elektromagnetiske svingninger pr tid = antal perioder pr. sek.


Svar #4
06. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Mange tak, Mathon! 

Hvilken betydning har så frekvens på strålingen som bølgelængde har?

Kortere bølgelængde = mere energirig+mere skadelig.

Jeg ved: Frekvens er omvendt proportional med bølgelængde.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2020 af mathon

Frekvensen \small fer antal bølgelængder \small \lambda pr. sekund.
Den tilbagelagte afstand pr tid - farten \small c - bliver
derfor
                         \small c=f \cdot \lambda


Svar #6
06. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Takker mange gange!


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2020 af Eksperimentalfysikeren

#2. Kontinuert stråling vil her sige vedvarende stråling.

Partikerne fra brændeovne er noget helt andet. Det er klumper af først og fremmest kulstof. Der er  mange atomer i dem. De partikler, der er tale om i forbindelse med stråling, er elementarpartikler, heliumkerner, kaldet alfapartikler, og større kernedele, der er fremkommet ved kernespaltning.

Elementarpartiklerne er først og fremmest elektroner, neutrinoer, positroner, protroner, neutroner og fotoner.


Svar #8
09. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Hvad menes med at atmosfæren omkring jorden og magnetfeltet bremser partiklerne fra verdensrummet

Hvad er jordens magnetfelt for noget og hvad gør det?


Svar #9
10. december 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

Hvad forstås ved fotoner? Energi?

Ved ikke helt hvad det er for et partikel og hvordan det skabes.


Skriv et svar til: Partikelstråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.