Matematik

moms-opgave

16. december 2020 af Mathian - Niveau: C-niveau

Lyder lidt som et trick-spørgsmål ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Kunne godt være lidt et trickspørgsmåj, for nej, du er ikke blevet snydt - Hvis du har et beløb uden moms som du skal have lagt moms til, skal du lægge 25% til (gange med 1,25). Hvis du har et beløb med moms, og du skal trække momsen fra, skal du trække 20% fra (gange med 0,8):

100 + 25% = 125
125 - 20% = 100 (hvor 125-25% giver 93,75)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
18. december 2020 af Mathian

Hvorfor trækker man ikke 25 procent, men kun 20 procent. ? Kan du uddybe ? 

Tak iøvrigt for dit svar. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Procent er jo 100-dele af 'noget'. Momsen udgør 25% i Danmark, altså 25 hundrededele af 'noget'.

Hvis du køber en ting der koster 100 kr uden moms, så er det ikke et problem, at finde ud af hvad tingen koster med moms - Du lægger 25% til (altså 25 hundrededele af 100 kr = 25 kr), og så bliver prisen 125 kr.

Hvis du nu ved at prisen er 125 kr inklusiv moms, og gerne vil vide hvad prisen er uden moms, så er det lidt sværere. Du kunne godt trække 25% fra, men hvis du gør det, vil du opdage at det giver det forkerte resultat. Du ved at det skal give 100 kr, men hvis du trækker 25% fra 125 kr, så får du 93,75. Hvorfor nu det?

Igen, så er det fordi procent er hundrededele af 'noget'. Hvis du ser på det sådan, så vil du se, at 1 hundrededel af 100 = 1, men 1 hundrededel af 125 = 1,25. Hver hundrededel er altså større ved 125 end ved 100. Du kan derfor ikke trække 25% fra et beløb med moms for at få det uden moms.

Måden du så kan finde ud af det på, er ved at se på hvor stor procentforskel der er på beløbet med moms og beløbet uden moms. Det gør du sådan her:

\frac{125-100}{125}\cdot 100%=20%

Så for at beregne en pris uden moms ud fra en pris med moms, skal du altså trække 20% fra prisen med moms.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. december 2020 af ringstedLC

Man kunne også sige:

Hvis du er 10% højere end din lillebror, så er han altså ikke 10% lavere end dig. Igen fordi procent altid er af "noget". Ved 10 % højere, er "noget" din lillebror. Hvorimod ved 10% lavere, er "noget" dig selv. Og 10% af højden på din lillebror er ikke 10% af din højde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. december 2020 af ringstedLC

#0: Hvis kædens normalpris før moms er 100 kr. er normalpisen til kunden 125 kr. Under kampagnen "Vi giver momsen i rabat" får du så 25 kr. i rabat. Det betyder, at kædens nupris før moms er:

\begin{align*} \text{nupris\,f\o r\,moms}+25\% &= 100 \\ \text{nupris\,f\o r\,moms}\cdot \tfrac{5}{4} &= 100 \\ \text{nupris\,f\o r\,moms} &= \frac{100}{\tfrac{5}{4}}=\frac{100\cdot 4}{5}=80 \\ \text{Rabat,\;kunden}:125-100 &=25 \\ \text{Rabat,\;k\ae den}:\;\,100-80 &=20 \\ \text{"Rabat",\;SKAT}:\quad 25-20 &=5 \end{align*}

I følge Forbrugerlovgivningen skal alle rabatter m.m. fratrækkes før momsen beregnes. Det er altså ikke korrekt, at kæden giver dig normalmomsen i rabat. Men formuleringen tillades dog, angiveligt fordi forbrugeren ikke snydes, men højest vildledes til at tro, at kæden giver 25 kr. i rabat, når det faktisk er SKAT, der "giver" de sidste 5 kr's rabat ved mistet momsbetaling.


Skriv et svar til: moms-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.