Fysik

.

30. december 2020 af anonymgympige (Slettet) - Niveau: B-niveau

I et eksperiment sendes hvidt lys igennem et gitter med 600 streger pr. mm. Afstanden fra gitteret til væggen er L=1,0 m. På væggen dannes en hvis streg ud for gitteret (n=0) og et regnbuespektrum til hver side (n=1)

a) Bestem gitterkonstanten

b) Forklar, hvorfor den violette del af spektret er inderst i regnbuespektret 

c) Beregn den vandrette afstand fra n=0 til den inderste violette, og den yderste røde kant af regnbuen

Vedhæftet fil: IMG_4252.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2020 af peter lind

Gitterkonstanten er 1/600 mm

brug ellers gitterligningen d*sin(θn) = n*λ  hvor d er  gitterkonstanten, n er ordenen  θn er afbøjningsvinklen af ordenen n og λ er bølgelængden

Du skriver i din profil at du går i 9. klasse. men dit navn tyder på at du går i gymnasiet. Ret din profil

Brug en ordentlig overskrift


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Inderste violette kant: λ ≈ 380 nm

Yderste røde kant: λ ≈ 750 nm

Afstand til inderste violette kant:

Vi starter med at finde afbøjningsvinklen vha. gitterligningen

sin(Θ1,inderst violet) = 1*380*10-9m / (1/600)*10-3m  <=>

Θ1,inderst violet = 13,2o

Den vandrette afstand fra n=0 findes nu som den modstående katete i en retvinklet trekant hvor L er den hosliggende katete:

tan(Θ1,indest violet) = x1,inderst violet / L  <=>

x1,indest violet = tan(Θ1,inderst violet) * L

x1,inderst violet = tan(13,2o) * 1,0 m = 0,23 m

Du gør det samme med den yderste røde kant.


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. december 2020 af mathon

eller
          \begin{array}{lllll} \sin\left ( \theta _1 \right )=\frac{\lambda}{d}\\\\ \frac{x_1}{\sqrt{L^2+{x_1}^2}}=\frac{\lambda }{d}\\\\ \frac{{x_1}^2}{L^2+{x_1}^2}=\left (\frac{\lambda }{d} \right )^2\\\\ {x_1}^2 =\left (\frac{\lambda }{d} \right )^2\cdot L^2+\left (\frac{\lambda }{d} \right )^2\cdot {x_1}^2\\\\ \left (1- \left (\frac{\lambda }{d} \right )^2 \right ){x_1}^2=\left ( \frac{\lambda }{d}\cdot L \right )^2\\\\\\ x_1\left ( \lambda \right )=\frac{ \frac{\lambda }{d}\cdot L }{\sqrt{1-\left ( \frac{\lambda }{d} \right )^2}}\\\\ x_1\left ( \lambda \right )=\frac{ \frac{\lambda }{d} }{\sqrt{1-\left ( \frac{\lambda }{d} \right )^2}}\;m\\& \begin{array}{lllll} \lambda = 380\;nm\qquad \frac{\lambda}{d}=\frac{380\;nm}{1666.67\;nm}=0.228\\\\ x_1\left ( \mathbf{{\color{Purple} 380}} \right )=\frac{ 0.228 }{\sqrt{1- 0.228 ^2}}\;m=0.23\;m\\\\\\\\ \lambda =750\;nm\qquad \frac{\lambda}{d}=\frac{750\;nm}{1666.67\;nm}=0.450\\\\ x_1\left ( \mathbf{{\color{Red} 750}} \right )=\frac{ 0.450 }{\sqrt{1- 0.450 ^2}}\;m=0.50\;m \end{array}\end{array}


Skriv et svar til: .

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.