Kemi

syre- og basebrøken

04. januar 2021 af fgrt44 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har den her opgave, hvor jeg skal finde ud af, hvor stor procentdel af phosphorsyre er på monoprotoneretform, HPO4 2- , hvor svaret er 99%. Jeg troede, at jeg skulle isolere syrebrøken for at få 99%, da det er en syre, men det giver ikke 99%, i stedet for prøvede jeg med basebrøken og det gav 99%, hvorfor?

Vedhæftet fil: ccc.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2021 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{lllll}& H_2P{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\rightleftharpoons \;HP{O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}}\\ \textup{start:}& \; \; \; c\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad 0 \qquad \qquad \qquad \quad \! \! \! 0\\ \textup{ligev\ae gt:}&\left ( 1-\alpha \right )\cdot c\qquad \qquad \qquad \quad \quad \alpha\cdot c \qquad \qquad \quad \alpha\cdot c\\\\& pH=pK_{s1}+\log\left ( \frac{\left [ HP\! {O_4}^{2-} \right ]}{\left [H_2P{O_4}^- \right ]} \right )\\\\& 9.2=7.2+\log\left ( \frac{\alpha}{1-\alpha} \right )\\\\& 2=\log\left ( \frac{\alpha}{1-\alpha} \right )\\\\& 100=\frac{\alpha}{1-\alpha} \\\\& \frac{1}{100}=\frac{1-\alpha}{\alpha}\\\\& \alpha=100-100\alpha\\\\& \left (1+100 \right )\alpha=100\\\\& \alpha=\frac{100}{101}\\\\\\& \alpha=0.99=99\%\\\\& \left [ HP{O_4}^{2-} \right ]=0.99\cdot \left [ H_2P{O_4}^- \right ] \end{array}


Skriv et svar til: syre- og basebrøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.