Fysik

pære

05. januar 2021 af Antoncolding - Niveau: C-niveau

En 70 W pære er tændt i 19 timer.

Hvor meget energi omsættes?

Hvor meget koster det at have pæren tændt, når 1kWh koster 1,9 kr.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2021 af janhaa

P = 70 W = 70 J/s = E/t

E = 70*19*3600 J = 4,788 MJ


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2021 af janhaa

70*19 kWh *1,9 kr = 2,53 kr


Svar #3
05. januar 2021 af Antoncolding

#1

P = 70 W = 70 J/s = E/t

E = 70*19*3600 J = 4,788 MJ

og er det svaret til den med "Hvor meget energi omsættes?"??


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Svaret på første spørgsmål kan skrives på to måder. Det kan angives i MJ eller i kWh.

Når der omsættes 70W i 19 timer, omsættes der ialt 70W*19h = 1330Wh (timer angives med h, engelsk hour, spansk hora)

De 1330Wh omregnes til kWh: 1330Wh = 1,33kWh. Dette er det ene mulige svar på første spørgsmål. Det kan evt. omregnes til MJ. Da 1h = 60min = 60*60s = 3600s, skal tallet ganges med 3600 for at omregne til kJ og derefter divideres med 1000 for at få det til MJ.

Udregningen i #2 er forkert. 70*19 *1,9 er ca 2500. Det, der er galt er, at der står 70*19kWh. Det er 70*19Wh.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2021 af janhaa

#2

70*19 kWh *1,9 kr = 2,53 kr

2,53 kkr = 2530 kr


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

#5: Om igen! Det rigtige svar er 2,53kr, ikke kkr.


Svar #7
05. januar 2021 af Antoncolding

Den med "Hvor meget energi omsættes?" det giver hvad?? er ret forvirret

og hvad med: "Hvor meget koster det at have pæren tændt, når 1kWh koster 1,9 kr.?"??

+ jeg skal bruge mellemregninger med

Er altså virkelig forvirret lige nu


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2021 af Eksperimentalfysikeren

Den omsatte energi kan angives med mange forskellige enheder. Det er ligsom man kan måle længder i m, cm, mm, feet, yard osv. I opgaven her kan det være relevant at bruge enheden MJ, men da der i snæste spørgsmål spørges om prisen og "stykprisen" er angivet som kr pr kWh, er det også relevant at angive energien i kWh. Det svare til, at man i USA vil købe stof i feet, mens vi køber det i m.

Udregningen af energimængden svarer til udregning af, hvor meget vand, man tapper fra en vandhane. pærens effekt svarer til vandstrømmens størrelse, f.eks. 70L pr min. De 19 timer svarer til den tid vandhanen er åben.

Når du kender energimængden angivet i kWh, kan du finde den samlede pris på samme måde, som hvis du skal beregne prisen på æbler. Hvis 1 æble koster 2kr, hvor meget koster så 3 æbler. Det er dog ikke almindeligt, at man kan købe 1,33 æbler, men princippet er det samme.


Skriv et svar til: pære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.