Samfundsfag

Økonomi

21. februar 2021 af Zaggy - Niveau: B-niveau

Hey nogle der kan hjælpe med dette spørgsmål: "Hvorfor er økonomer glade for prisstigninger?"


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2021 af Mathias7878

Se f.eks

https://www.investopedia.com/ask/answers/111414/how-can-inflation-be-good-economy.asp#:~:text=Inflation%2C%20in%20the%20basic%20sense,a%20rise%20in%20price%20levels.&text=Inflation%20is%20viewed%20as%20a,a%20drag%20on%20the%20economy.

Videoen derinde er meget god! 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2021 af ringstedLC

Det er nok en lidt forsimplet fremstilling af deres ønske. Men generelt vokser priserne for vores livsfornødenheder ganske af sig selv. Det er en slags naturlov eller sundhedstegn for kapitalismen. Hvis priserne generelt skulle falde ville økonomien være i tilbagegang, en såkaldt recession.

Eksempel:

Du ejer et dagligvarebutik, hvor en gennemsnitlig fyldt indkøbsvogn koster 500 kr og forretningen løber rundt. Men personalet vil have lønforhøjelse, bilen skal repareres og børnene skal have nyt tøj, så inden sålænge, får du nok den idé at sætte priserne et hak op. Så nu koster den samme indkøbsvogn altså lidt mere eller sagt på en anden måde; pengene er blevet (lidt) mindre værd.

Dette kan du kun gøre en gang imellem og kun med relativt små hak. Hvis alle dagligvarebutikkerne øger priserne for meget eller for tit, så løber markedet løbsk (hyperinflation).

Historien beskriver eksempler, hvor folk fyldte en trillebør med penge for at købe ind hos bageren tidligt om morgenen for til aften var brødet blevet dyrere og man havde kun én trillebør. Denne tilstand bevirker somregel, at man må indføre nye penge ved en ombytning. Men det hjælper kun, hvis man kan få økonomien til at falde til ro igen.

Men hvis nu butikkerne har færre kunder og vognene er mindre fyldte, så får de nok den idé, at sætte priserne ned. Mange af varerne kan jo ikke holde sig og personalet skal jo have løn. Men så er der ingen lønforhøjelser, cyklen må pumpes og børnene må gå i det gamle tøj. Samfundsøkonomien er i tilbagegang.

Økonomerne kan altså nok lide prisstigninger, bare de ikke er for store og for ofte.


Skriv et svar til: Økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.