Fysik

lydsignal

07. marts 2021 af sophie1094 - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen håber i kan hjælpe med denne opgave. Har løst opgave a, så mangler blot hjælp til b'eren

Endnu en højtaler tilsluttes til tonegeneratoren, hvorved de to højtaler udsender samme tone. De to lydbølger udsendes i takt. Figuren ovenfor viser placeringen af en mikrofon i forhold til højtalerne. Når den anden højtaler tilsluttes, ændres styrken af det lydsignal, som mikrofonen registrerer. Lydens fart i luft er 345 m/s

b) Forklar, hvordan styrken af det registrende lydsignal ændre sig


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2021 af ringstedLC

De to ens lydbølger udsendes i fase. Dividér afstandene med bølgelængden (brug bølgeligningen) og se på divisionernes eventuelle rest om bølgerne rammer mikrofonen i fase (forstærkning), modfase (dæmpning) eller et sted imellem.


Svar #2
07. marts 2021 af sophie1094

Forstår ikke helt hvad du mener

Bølgeligningen = v = λ*f

1,903 m - 1,213 = 0,69 

så λ = 0,69 m ???

Hvad så herfra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er ikke λ, du har regnet ud, men vejlængdeforskellen, Δs.

Du har sikkert lydens frekvens opgivet i opgave a. Den bruger du i v=λ*f sammen med den opgivne værdi af lydens hastighed til at finde λ.


Svar #4
07. marts 2021 af sophie1094

hvad mener du med fase (forstærkning) og modfase (dæmoning) ?

Disse er mine beregninger 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2021 af ringstedLC

#4: Det oplyses, at de to bølger udsendes i takt. Det vil sige, at de er i fase ved udsendelsen fordi begge membraner svinger ud samtidigt. Men pga. af forskel i afstand til mikrofonen er det ikke sikkert, at fx en bølgetop fra den ene ankommer samtidigt med en top fra den anden.

Gør den dét, vil den samlede svingning på mikrofonen være størst. Men hvis den kommer præcist en halv bølgelængde før/senere, vil den samlede svingning være mindst fordi bølgerne så er i modfase.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Den sidste udregning i det vedhftede skærmbillede har en fortegnsfejl.


Skriv et svar til: lydsignal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.