Matematik

Lineær funktioner

10. marts 2021 af MAYA15 - Niveau: C-niveau

Hej. 
Er der nogle der ved, hvordan man løser denne opgave?

De danske folkebibliotekers udlån af bøger kan beskrives ved modellen

    y = -0,90·x + 32,12

hvor y er det årlige udlån af bøger (målt i mio.), og x er antal år efter 2009.

a)Hvor stort vil det årlige udlån være i 2015 ifølge modellen?

b)Hvad fortæller tallene -0,90 og 31,12 om de danske folkebibliotekers udlån af bøger? 

Tak på forhånd:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2021 af StoreNord

a)
Hvad er y(6)?


Svar #2
11. marts 2021 af MAYA15

Det forstår jeg ikke helt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. marts 2021 af mathon

6 år er fra 2009 til 2015, hvorfor x = 6

                       \small \begin{array}{lllll}&& y(6)=-0.90\cdot 6+32.12=26.72\\\\& \textup{Fra 2009 til 2015 }&\textup{er udl\aa nene faldet med }\left (32.12-26.72 \right )\;\textup{mio.} =5.4\;\textup{mio.} \end{array}


Svar #4
11. marts 2021 af MAYA15

ok, tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2021 af AMelev

Ad b)
Generelt for en lineær funktion y = f(x) = a·x + b gælder, at
b = f(0) (startværdien) og a er y-tilvæksten, når x-tilvæksten er 1.

I dette tilfælde angiver b = 31,12, at det årlige udlån af bøger var 31,12 mio. i 2009, og a = -0.9 angiver, at udlånet siden da er faldet med 0,9 mio. om året.


Skriv et svar til: Lineær funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.