Matematik

Integral som brøk i hånden

13. marts 2021 af Matgenius - Niveau: A-niveau

Hej jeg er lidt lost om hvordan jeg klare denne i hånden 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

En mulighed er at se på reglerne for differentiaton. Er der én, der giver noget, der ligner integranten?

Prøv at differentiere nævneren.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

(12x2+16x) / (x3+ 2x2 -6) dx 

 Når du differentierer nævner, får du

(12x2+16x) / (3x2+4x)  ,  divider nævner op i tæller så får du 4

gør brug af at f(x) = 1/x giver F(x) = ln x

så får du af F(x)  = 4· Ln (  x3 + 2x2 - 6 )   + C


Svar #3
14. marts 2021 af Matgenius

#2

Okay tak det giver mening, borset fra at hvorfor man diffentiere nævneren når vi skal integrere, der er jeg lidt lost 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. marts 2021 af Anders521

#3 Der skal bruges integration ved substitution. Derfor differentieres nævneren som et led i en mellemregning.  I øvrigt er stamfunktionen til 1/x ikke ln x, men ln|x|+k, hvor k er et reelt tal. 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

#2 rettelser i linje 5 og 6

(12x2+16x) / (x3+ 2x2 -6) dx 

 Når du differentierer nævner, får du

(12x2+16x) / (3x2+4x)  ,  divider nævner op i tæller så får du 4

gør brug af at f(x) = 1/x giver F(x) = ln | x | + C

så får du af F(x)  = 4· Ln ( | x3 + 2x2 - 6 |)   + C


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

#4

#3 Der skal bruges integration ved substitution. Derfor differentieres nævneren som et led i en mellemregning.  I øvrigt er stamfunktionen til 1/x ikke ln x, men ln|x|+k, hvor k er et reelt tal. 

                Hej Anders521 .Tak for rettelsen . Har rettet fejlen


Svar #7
14. marts 2021 af Matgenius

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Ovenstående udregninger er forkerte. Det er ikke 1/x, der skal findes stamfunktion til, så der forekommer ingen logaritme!

\int \frac{12x^{2}+16x}{x^{3}+2x^{2}-6}dx

Jeg anbefalede at prøve at differentiere nævneren. Det giver 3x2 + 4x. Tælleren kan skrives som 4(3x2 + 4x), så integralet kan skrives som:

\\4\int \frac{3x^{2}+4x}{x^{3}+2x^{2}-6}dx = \\4\int \frac{(x^{3}+2x^{2}-6)'}{x^{3}+2x^{2}-6}dx = \\4\int \frac{f'(x)}{f(x)}dx = \\ 4*\frac{1}{x^{3}+2x^{2}-6} = \\ \frac{4}{x^{3}+2x^{2}-6}


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Ups! Jeg har leavet en fejl. Det er rigtigt, at der kommer en naturlig logaritme ind. Jeg havde glemt, andenpotensen i:

(1/f(x))' = f'(x)/f2(x).


Skriv et svar til: Integral som brøk i hånden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.