Fysik

Lys år

05. april 2021 af Magnus944 - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave jeg ikke forstår hvordan jeg skal udregne. Kan i det?

1. Vis at et lysår er 9,46 * 10^12 ved at benytte at lyset hastighed i vakuum er ca. c= 3,00* 10^8 m/s og at antallet af sekunder er på et år er 365*24*60*60

Universet er kun 13.7 milliarder år, men de yderste galakser er ca. 46 milliarder lys år væk.

2. Hvordan kan det lade sig gøre, når man ikke kan bevæge sig med en hastighed der er større end lysets?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2021 af OliverHviid

Et lysår betegner hvor langt lyset bevæger sig på et år. Gang antallet af sekunder på et år med lysets hastighed i vakuum for udregne længden af et lysår (husk enheder). Til spg. 2 skal du kigge på Hubbles lov. Den siger nemlig at en galakses vigehastighed vil blive større jo længere væk dem er fra os. Det er rigtigt at man ikke kan bevæge sig hurtigere end lyset, men universet kan godt udvide sig hurtigere end det.


Svar #2
05. april 2021 af Magnus944

Det bliver bare ikke korrekt. 

365*24*60*60=3,1536*10^7

(3,1536*10^7 sekunder)*3,00*10^8 m/s=9,4608*10^15 

Og det skulle jo gerne give 9,46*10^12

Hvad gør jeg galt?


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. april 2021 af peter lind

#1 Universet kan ikke og gør ikke bevæger sig hurtigere væk fra os end lyshastigheden


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. april 2021 af ringstedLC

1. Et lysår er en afstand, og ikke som man måske kunne tro, en tid. Det er den afstand som lyset tilbagelægger på ét år. Vis at:

\begin{align*} 9.46\cdot 10^{12}\,(km) &\approx 3\cdot 10^{8}\,\left ( \tfrac{m}{s} \right )\cdot 1\,(\text{\aa r}) \\ 9.46\cdot 10^{12}\,(km) &\approx 3\cdot 10^{8-3}\,\left ( \tfrac{km}{s} \right )\cdot 365\cdot 24\cdot 60\cdot 60\,(s) \\ 9.46\cdot 10^{12}\,(km) &\approx 3\cdot 10^{8-3}\cdot 365\cdot 24\cdot 60\cdot 60\,(km) \end{align*}

2. Den kan du selv gruble over...


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2021 af janhaa

#3

#1 Universet kan ikke og gør ikke bevæger sig hurtigere væk fra os end lyshastigheden

agree


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2021 af OliverHviid

#3 og #5. Jeg mener ellers at min lærer i gymnasiet talte om at universet kunne udvide sig hurtigere end lysets hastighed. Altså ikke at galakser f.eks. bevæger sig med hastigheder større end lysets hastighed, men snarre at deres vigehastigheder kan blive større end lysets hastighed når universet udvider sig. Har jeg da misforstået noget/ husker jeg noget forkert?


Skriv et svar til: Lys år

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.