Fysik

Udbredelseshastighed=v?

25. april 2021 af Aspirant (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP

Jeg ved at symbolet v i bølgeligningen v=λ*f står for hastighed, men kan man sige at det er bølgens udbredelseshastighed? Hvad er det helt præcist v fortæller os noget om - er det hvor hurtigt en bølge bevæger sig en strækning λ med en bestemt frekvens f?

Tak på forhånd.

Hilsen

Aspiranten


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2021 af peter lind

v er udbredelseshastigheden, λ er bølgelængden for eksempel afstanden fra top til top og f er frekvensen  d.v.s.tiden fra den er i top til den næste gang er i top


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2021 af mathon

 f er frekvensen  d.v.s.

antal bølgelængder pr. sek.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. april 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der kan optræde to forskellige hastigheder for samme bølge, f.eks. for overfladebølger på vand. Hvis du kaster en sten i vandet, vil du kunne se, at der dannes ringe af bølger, der bevæger sig udad. Ser du nøje efter, kan du se, at den enkelte bølge bevæger sig med en anden hastighed en den samlede gruppe af bølger. Den hastighed, den enkelte bølge udbredes med, kaldes fasehastigheden og den opfylder ligningen v=λ*f. Den anden hastighed kaldes gruppehastigheden. Det er samtidig hastigheden for energitransporten i bølgen.


Skriv et svar til: Udbredelseshastighed=v?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.