Matematik

Jacobmatricen???

12. maj 2021 af MaryamS - Niveau: Universitet/Videregående


I studiet af vekselvirkningen mellem bestande af rovdyr og byttedyr - og i de senere år tilsvarende mellem to konkurrerende entiteter af snart sagt enhver art, så som landbrug og industri - gør man brug af et sæt differentialligninger, altså ligninger, hvori de(n) afledede af en funktion sættes i relation til funktionen selv. Når det gælder rovdyr-byttedyr balancer er det uomgængelige udgangspunkt de såkaldte Lotka-Volterra-ligninger 
x' = a⋅x - b⋅x⋅y 
y' = d⋅x⋅y - c⋅y 
I 62159 lærer vi teknikker til at følge sådanne systemers udvikling i tid, noget vi ikke kan med de værktøjer, vi har erhvervet indtil nu (eller kun kan med uforholdsmæssigt stort besvær).
Men vi kan tænke således: Hvis byttedyrsbestanden x og rovdyrsbestanden y er i indbyrdes ligevægt og derfor ikke forandres, så bliver ligningerne til
0 = a⋅x - b⋅x⋅y 
0 = d⋅x⋅y - c⋅y 
Denne slags ligninger kan vi løse og dermed finde balancepunktet.
♦ Opskriv Jacobimatricen for dette system
♦ Lad a = 
                             "2/3"
, b = 
                             "4/3"
 og c = d = 1 og løs for x og y. Brug (½,½) som startgæt.


Skriv et svar til: Jacobmatricen???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.