Fysik

Vekselspænding

15. maj 2021 af Quarr - Niveau: 9. klasse

Kan I godt forklare mig lidt om en vekselstrøm? Også gerne om hvorfor den beskrives ved en sinusfunktion over tid?

Hvad er et magnetfelt siden det beskrives underligt i min bog.

Tak på forhånd! :-D


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj 2021 af peter lind

Hvad er der underligt ved det? Du skal ikke regne med at vi har din bog. Se evt. https://da.wikipedia.org/wiki/Vekselsp%C3%A6nding


Svar #2
15. maj 2021 af Quarr

Burde der ikke ligge noget mere bag magnetfelt end det og jordens magnetfelt der står beskrevet i min bog så man får en bedre forståelse?

Min bog: https://issuu.com/wombascience/docs/ny_prisma_9 side 85

- - -

Ja

 

Vedhæftet fil:Udklip af tekst.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #3
15. maj 2021 af ringstedLC

Teksten og figuren beskriver magnetfeltet, så man selv kan lave eksperimentet.

Man kan påpege Jordens magnetfelt med en kompasnål, men det er ikke nemt at visualisere. Forestil dig at stangmagneten er Jordens rotationsakse og at du står i DK med et kompas. Så vil kompassets magnetiske nåls sydpol (den røde spids) blive tiltrukket af Jordens nordpol og omvendt. Se mere på https://da.wikipedia.org/wiki/Jordens_magnetfelt eller google emnet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. maj 2021 af MandenMedMangeHatte

#0 Vekselspænding er bare et spændingsfald der ændrer sig med tiden (altså modsat jævnspænding). De mest hyppigt brugte signaler er sinusbølger, trekantsbølger, firkantsbølger og pulser. Er der noget specifik du er i tvivl om?


Svar #5
15. maj 2021 af Quarr

#3

Teksten og figuren beskriver magnetfeltet, så man selv kan lave eksperimentet.

Man kan påpege Jordens magnetfelt med en kompasnål, men det er ikke nemt at visualisere. Forestil dig at stangmagneten er Jordens rotationsakse og at du står i DK med et kompas. Så vil kompassets magnetiske nåls sydpol (den røde spids) blive tiltrukket af Jordens nordpol og omvendt. Se mere på https://da.wikipedia.org/wiki/Jordens_magnetfelt eller google emnet.

Tak!:-)

#4

#0 Vekselspænding er bare et spændingsfald der ændrer sig med tiden (altså modsat jævnspænding). De mest hyppigt brugte signaler er sinusbølger, trekantsbølger, firkantsbølger og pulser. Er der noget specifik du er i tvivl om?

Forstår ikke hvordan der kan opstå et magnetfelt om spolen når der er tale om induktion. Derfor giver det ikke mening, så meget. :-O

 Her står det: https://www.nbi.ku.dk/spoerg_om_fysik/fysik/magnetfelter1/#:~:text=N%C3%A5r%20man%20sender%20str%C3%B8m%20igennem,spolen%20bliver%20feltet%20meget%20kraftigere.&text=I%20stedet%20bruges%20energien%20i,man%20f%C3%A5r%20ofte%20en%20gnist.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. maj 2021 af peter lind

Det er simpelthen en naturlov, som blev opdaget i 1800 tallet. Det  Ørsted opdagede jo at et elektisk felt påvirkede en magnet hvilket førte til en intens forskning der førte til de elektromagnetiske love. Det er ikke meget anderledes en for eks. elektriske kræfter, magnetiske kræfter eller tyngdeloven


Svar #7
15. maj 2021 af Quarr

#6

Det er simpelthen en naturlov, som blev opdaget i 1800 tallet. Det  Ørsted opdagede jo at et elektisk felt påvirkede en magnet hvilket førte til en intens forskning der førte til de elektromagnetiske love. Det er ikke meget anderledes en for eks. elektriske kræfter, magnetiske kræfter eller tyngdeloven

Når! :-) Så det er bare noget man skal acceptere, uden en helhedsforståelse? Mange tak, Peter! :-D

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. maj 2021 af ringstedLC

#5: Det behøver ikke at være en spole. Enhver leder, der gennnemløbes af en strøm, vil danne et magnetfelt. Men ved at vikle lederen som en spole og ved vekselstrøm, forstærkes feltet for den samme strøm.


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. maj 2021 af Eksperimentalfysikeren

Du spørger, hvordan der kan være et magnetfelt, når der ikke er strøm i spolen. Det der i en generator, fordi den ud over spolen indeholder en magnet.

Den vekselstrøm, man bruger til husholdning og meget andet er en sinusformet spænding. Det er valgt, fordi det giver en del fordele:

1: I et trefaset system kan man forbinde de tre faser til tre viklinger i en motor. Hvis spolerne er viklet passende, vil summen af de tre magnetfelter give et magnetfelt, der hele tiden har samme størrelse, men drejer rundt.

2. Hvis kurveformen er anderledes, kan der opstå forstyrrelser i en del elektriske apparater.

Trefasegeneratorer designes normalt, så de giver sinusformet spænding på de tre faser. Derimod sparer man, når man designer cykeldynamoer. Her er kurveformen bestemt ikke sinusformet. Et specielt tilfælde er de cykellygter, der virker ved hjælp af magneter, der sidder mellem egerne i et cykelhjul. Hver gang magneterne passerer lygten induceres der et kort strømstød i den ene retning og derefter et i den modsatte retning. Det får lygten til at blinke.

Der findes systemer, hvor der er tre faser, der ikke er sinusformede, men stykkevis lineære.


Brugbart svar (2)

Svar #10
16. maj 2021 af ringstedLC

#0: Vekselstrøm kommer, når der er vekselspænding. Den vekselspænding du får ud af stikkontakten, er dannet af en vekselstrømsgenerator. Den fungerer kort fortalt ved at et magnetfelt roteres med en konstant hastighed forbi en ledning.

Herved induceres der en spænding, der veksler i polaritet fordi der skiftevis passerer en nord- og en sydpol forbi den enkelte ledning.

Se først på den grønne cirkel og den gule vinkel og tænk på sin(v), der er punktets y-koordinat.

Kig så på den røde graf, der er en (tid, sinus)-graf. Spændingen er 0 V, når polerne er længst væk fra ledningen. Det er den, når vinklen er 0º og 180º, altså i punkterne (1,0) og (-1,0), når du ser cirklen som en enhedscirkel.

På elværket roterer feltet en omgang på 20 ms. Du ved måske, at:

\begin{align*} P_t = \frac{1}{f}\Rightarrow f&=\frac{1}{P_t} \\ f&= \frac{1}{20\,\textup{ms}}=\frac{1\cdot 10^3}{20\,\textup{s}}\;\left ( \frac{1}{t}=Hz \right )=50\,\textup{Hz} \end{align*}

Det giver en frekvens på 50 Hz i stikkontakten.


Svar #11
16. maj 2021 af Quarr

#10

#0: Vekselstrøm kommer, når der er vekselspænding. Den vekselspænding du får ud af stikkontakten, er dannet af en vekselstrømsgenerator. Den fungerer kort fortalt ved at et magnetfelt roteres med en konstant hastighed forbi en ledning.

Herved induceres der en spænding, der veksler i polaritet fordi der skiftevis passerer en nord- og en sydpol forbi den enkelte ledning.

Se først på den grønne cirkel og den gule vinkel og tænk på sin(v), der er punktets y-koordinat.

Kig så på den røde graf, der er en (tid, sinus)-graf. Spændingen er 0 V, når polerne er længst væk fra ledningen. Det er den, når vinklen er 0º og 180º, altså i punkterne (1,0) og (-1,0), når du ser cirklen som en enhedscirkel.

På elværket roterer feltet en omgang på 20 ms. Du ved måske, at:

\begin{align*} P_t = \frac{1}{f}\Rightarrow f&=\frac{1}{P_t} \\ f&= \frac{1}{20\,\textup{ms}}=\frac{1\cdot 10^3}{20\,\textup{s}}\;\left ( \frac{1}{t}=Hz \right )=50\,\textup{Hz} \end{align*}

Det giver en frekvens på 50 Hz i stikkontakten.

Wow! :-O Mange gange tak fordi du gav mig en bedre forståelse af det ved at indsætte noget jeg kunne forholde mig til også! :-D :-) 

I glad for I alle hjalp! :-D :-)

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Vekselspænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.