Matematik

Arvelov

27. maj 2021 af amaliedemuth1 - Niveau: 9. klasse

Der er helt præcise regler for, hvordan man fordeler en arv efter en afdød person.
"Hvis den afdøde  efterlader sig både ægtefælle og fælles børn, skal arven deles mellem dem. Ægtefællen arver halvdelen, og børnene arver tilsammen halvdelen af afdødes formue, som deles lige imellem dem. Den efterlevende ægtefælle kan væge at sidde i uskiftet bo, så fællesbørnene først arver, når den efterlevende ægtefælle dør." 
Kilde: borger.dk
 
Da Sebastian dør, efterlader han sig en hustru og fire fælles børn. Han har en formue på 800.000 kr.
 

Hvor stor en del arver hvert af børnene?
 

Børnene skal betale 'boafgift' til staten. Hustruen skal ikke betale boafgift.
 

Hvor mange penge arver hustruen?
 

Hvor mange penge arver hvert barn, når de skal betale 15 % i boafgift?
 

Da pensionisten Klaus dør, sidder han i et uskiftet bo efter sin afdøde hustru, der døde for flere år siden. De fik 3 børn sammen. Poul, Jens, og Pia. Jens lader sin del af arven gå videre til ligelig fordeling mellem sine to børn. Det synes Pia, er en god ide, så hun lader også sin andel gå videre til sine to børn. Poul beholder selv deres arv. 
 

Lav en illustration, der viser, hvor stor en andel hver af arvingerne får.
 

Klaus efterlader sig 1.500.000 kr. Alle arvinger skal betale 15 % i boafgift.
 

Beregn, hvor meget hver arving modtager.
 

Hvorfor er det mere sandsynligt, at brøkdelen 1/12 dukker op i en arvesituation end 1/19?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2021 af Moderatoren

Gør således fremover:

Beskriv så præcist som muligt hvad du har problemer med.

Gør rede for hvad du ved, og hvad du ikke ved.

På den måde undgår du, at lektiehjælperen bruger tid på at forklare ting, som du i forvejen er bekendt med. Dette illustrerer også, at du har tænkt over opgaven, hvilket ofte giver hurtigere og bedre svar.

Derudover så er det RIGTIG GOD STIL, hvis du skriver tak til alle dem, som tager sig tid til at hjælpe dig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2021 af AMelev

Sebastian: F = Sebastians formue
Hustrus arv: ½F
Børnenes arv i alt: B = ½F
Det enkelte barns arv:  b = B/n, hvor n = antal børn
Det enkelte barns nettoarv:  b·(1 - 15%)

Klaus: K = Klaus' formue
Nettoarv: A = K ·(1 - 15%)
Det enkelte barns nettoarv:  b = A/n, hvor n = antal børn 
Barnets arv kan så vidergives til hver af barnets m børn (Klaus' børnebørn): b/m

19 er et primtal, så den brøkdel kan kun optræde, hvis der er 19 børn, der skal dele hele arven ligeligt. 
1/12 kan optræde ved ligelig deling mellem 12 børn, deling mellen ægtefælle og 6 børn, deling mellem ægtefælle og 3 x 2 børnebørn eller ...


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. maj 2021 af mathon

     \small \begin{array}{lllr} \small \textup{\textbf{Sebastians} hustru arver:}&800\;000:2&=&400\;000\\\\ \small \textup{\textbf{Sebastians} b\o rn arver:}&\left (\left ( 800\;000:2 \right ):4 \right )\cdot 0.85&=&85\;000 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. maj 2021 af mathon

     \small \begin{array}{llllr} \small \small \textup{\textbf{Klaus'} b\o rn og }\\ \textup{b\o rneb\o rn arver:} \\& \textup{Poul:}&\left (1\;500\;000:3 \right )\cdot 0.85&=&425\;000\\\\& \textup{Jens' og Pia's }\\& \textup{b\o rn arver:}&\left(\left (\left ( 1\;500\;000:3 \right )\cdot 0.85 \right ):2 \right )\cdot 0.85&=&180\;625 \end{array}


Skriv et svar til: Arvelov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.